Nagyvilág

Brexit: A britek a kilépésre szavaztak – Mit jelent ez, és mi történik most?

Nagy-Britannia szavazói a Brexit-népszavazáson 52-48 százalékos arányban arra szavaztak, hogy Nagy-Britannia kilépjen az Unióból. Ez viszont nem olyan egyszerű, mert még soha nem történt ilyen. Elmondjuk, mi történthet most.

Egyelőre semmi. 

De több változat van a kilépésre, majd eldől, hogy mi fog történni.

Az Alapjogi Charta 50. cikkelye

  • Ez az alapértelmezett verzió, de sokan nem ajánlják.
  • A cikkely szerint a briteknek két évük van a bejelentés után letárgyalni a kilépés menetét
  • Az EU korábban azt mondta, szeretnék, ha ez a 2019-es EP-választásra már rendben lenne.
  • Nem tudni, mikor értesíti majd Nagy-Britannia a kilépésről az EU-t, mert a népszavazás önmagában még nem kötelez senkit semmire. Osborne pénzügyminiszter korábban azt mondta, kilépés esetén a szavazás után két héttel szólnak. Sokak szerint ez butaság lenne.
  • Arra, hogy az egyeztetéseknek mi a menete, nincs egyértelmű szabályozás.
  • Sok mindenről meg kell állapodni, például arról is, hogy mi legyen a Nagy-Britanniában élő uniós munkavállalókkal, vagy az EU-ban élő britekkel. Meg arról is, hogy befizessék-e még a britek a 2020-ig esedékes tagdíjukat.
  • Na meg arról, hogy mennyire férnek hozzá a közös piachoz. Itt létezik a svájci, a norvég és a török modell is, de az alapverzió a WTO keretrendszere, ami például az Egyesült Államokra is érvényes.
  • A kilépésről a britek a maradék 27 tagországgal tárgyalnak majd, valószínűleg a Bizottság vezeti a tárgyalásokat. A kilépés elfogadásához elég a minősített többség, nem tudja egyetlen állam kényszerből benntartani a briteket.
  • Azt nem tudni, meggondolhatják-e magukat a britek az utolsó pillanatban. Erről még meg kell hozni a törvényeket.

Háttértárgyalások

Mielőtt életbe léptetik az 50. cikkelyt, háttértárgyalásokon megpróbálhatnak kibulizni egy különmegállapodást. Ezt viszont az EU nem biztos, hogy hagyni fogja.

  • Sőt, sokak szerint az 50. cikkely a népszavazással már életbe is lépett. Nincs ugyanis erre sem formális szabály, egyszerűen csak üzenni kell az EU-nak a kilépésről.
  • Ha a brit parlament nagyon bedurvul, még vissza is vonhatják azt az 1972-es törvényt, ami az EU-s törvényeket életbe léptette Nagy-Britanniában. Ezzel megint nagyon kiszúrnának magukkal, mert jogi senkiföldjére kerülnének.

Mi történik addig, amíg nem történik semmi?

Hát, semmi. 

Az Egyesült Királyságra jelenleg is az EU törvényei érvényesek, és ez a kilépésig így is marad.

Mire várunk most?

Arra, hogy David Cameron megszólaljon. Ebből legalább valami kiderülhet.

Le fog mondani Cameron?

Le. Nem tudni, mikor, de egy ilyen politikai pofont senki nem él túl. Az is lehet, hogy Cameron azonnal lemond, de azt pletykálják, megengedik neki és Osborne pénzügyminiszternek, hogy ne botrányosan távozzanak.

Ki lesz az új miniszterelnök?

Nem tudni, de a legvalószínűbb, hogy Boris Johnson volt londoni polgármester, aki a kilépés mellett kampányolók egyik arca volt. Ebben az esetben választás nélkül lenne miniszterelnök, mint korábban Gordon Brown. Ez nem tenne jót a legitimitásának, de ezt még igazolni tudja a kilépésre szavazók tömegével.

Via Politico, többek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik