Nagyvilág

Trump rájött, hogy a hülyeséggel nem lehet elnökválasztást nyerni

Hiába könyörögtek neki a republikánusok, hogy fogja vissza magát, Donald Trump csak nem rakott lakatot a szájára, és egymás után tette nagy felháborodást okozó kijelentéseit, amivel már nemcsak a konzervatív politikusokat, de a választókat is kezdte elűzni magától. A milliárdos üzletember végül csak belátta, hogy változtatnia kell, és kezdő lépésként megvált kampánymenedzserétől, ezzel is jelezve, új útra tereli kampányát.

A hétfői hírt, hogy távozik – egészen pontosan ki lett rúgva – a Donald Trump választási hadjáratát a kezdetektől fogva irányító Corey Lewandowski, azonnal mindenki úgy értékelte, hogy a republikánus elnökjelölt végre kész megtenni, amit tapasztalt politikusok és kampánystratégák már hetek óta mondanak neki, és megváltoztatja kampánystratégiáját. Ezt végül hétfő este maga Trump is megerősítette a Fox Newsnak adott interjújában. “Azt gondolom, itt az idő egy másfajta kampányra” – jelentette ki Trump Bill O’Reilly műsorában, közölve, hogy “mostantól egy kicsit más úton fogunk haladni”, és “másfajta stílusban”. A változtatás azután jön, hogy

Trump kampányának legrosszabb hetein van túl

Közvetlenül azután, hogy a republikánus vezetés legnagyobb bánatára győztesen került ki a párt előválasztásaiból, és már minden csak nem hivatalos lett, hogy ő lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje, Trump még jó helyzetben tudhatta magát. A közvélemény-kutatásokban fej fej mellett állt demokrata ellenfelével, Hillary Clintonnal szemben, és lassan ugyan, de kezdte megnyerni a vele szemben ellenséges republikánus politikusok támogatását, akik abban bíztak, az országos választásra készülve fel fog hagyni az előválasztások alatt meglepően sikeres, de a független szavazókat megrémítő retorikájával, és változtat stílusán.

(FILES) This file photo taken on April 27, 2016 shows Trump campaign manager Corey Lewandowski as he waits for Republican US presidential hopeful Donald Trump to speak about foreign policy at the Mayflower Hotel in Washington, DC. Republican presidential hopeful Donald Trump has dropped his controversial campaign manager Corey Lewandowski, a spokeswoman told The New York Times on June 20, 2016, as the billionaire looks to reposition himself for the general election. "The Donald J. Trump Campaign for President, which has set a historic record in the Republican primary having received almost 14 million votes, has today announced that Corey Lewandowski will no longer be working with the campaign," spokeswoman Hope Hicks told the newspaper in a statement. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Corey Lewandowski, Donald Trump kampánymenedzsere – Fotó:Europress

Ez azonban nem történt meg, és ennek meg is lett az ára. A Trump-ellenes hangok május végén kezdtek el erősödni a Republikánus Párton belül, miután elnökjelöltjük nekiment a csalással vádolt Trump Egyetem elleni pert vezető szövetségi bírónak, azzal vádolva, elfogult vele szemben, csak azért mert szülei mexikói bevándorlók voltak. A még a legmagasabb hatalmi pozícióban lévő republikánus politikus, Paul Ryan képviselőházi elnök által is rasszistának nevezett kijelentés miatt egymás után estek neki a milliárdos üzletembernek a republikánus politikusok, és egyre többen kezdték el felvetni, hogy a hogy az elnökjelölő gyűlésen még mindig meg lehetne akadályozni, hogy a milliárdos üzletembert válasszák a Republikánus Párt elnökjelöltjének.

Majd jött a 49 halálos áldozatot követelő merénylet az orlandói melegbár ellen, és Trump reakciói a támadásra csak megerősítették azokat a hangokat, hogy a milliárdos üzletember nincsen felkészülve az elnökválasztásra. Trump önfényezése közvetlenül a tragédia után („én megmondtam”), a muzulmánok kitiltására tett javaslata, valamint az, hogy arra utalgatott, Barack Obama amerikai elnök szimpatizálhat a szélsőséges iszlamista terroristákkal (sőt, aktívan támogatja is őket) rémülettel töltötte el a republikánus politikusokat, akik alig győztek menekülni az újságírók elől, hogy ne kelljen reagálniuk Trump újabb kijelentéseire.

Egymás után érkeztek a Trump számára rossz hírek

Egyre több és több republikánus szenátor, képviselő és kormányzó jelentette be, hogy ezek után nem hajlandó támogatni Trump jelöltségét, sőt, volt olyan is, aki közölte: inkább Hillary Clintonra szavaz, mint a nagyhangú üzletemberre. Mitch McConnel, a republikánus szenátorok vezetője gyakorlatilag kijelentette, hogy Trump nem tudja, miről beszél, és nem zárta ki annak lehetőségét, hogy mégsem fogja támogatni jelöltségét, ha nem változtat kampányán. Paul Ryan pedig azt nem zárta ki, hogy házelnökként jogi eljárást indítson Trump ellen, ha elnökként tényleg meg akarná tiltani a muzulmán vallású emberek beutazását az Egyesült Államokba.

Ezzel egy időben egyre többen és többen lesznek azok, akik egy kétségbeesett lépésként el akarják érni, hogy az elnökjelölő gyűlésen az előválasztásokat eredményeit figyelmen kívül hagyva mégse Trumpot válasszák meg a Republikánus Párt elnökjelöltjévé a döntést hivatalosan meghozó delegáltak. Egy hétvégi konferenciabeszélgetésen már több mint ezer republikánus politikus, tisztviselő és delegált vett részt, amin arról beszélgettek, ezt hogyan tudnák végrehajtani. És elvileg erre meg is lehetne a lehetőségük.

De nem csak a republikánus politikusok kezdték el úgy érezni, hogy nem akarják, hogy Trumppal hozzák szóba őket. Több nagy cég közölte, hogy a korábbi gyakorlatukkal ellentétben idén nem szponzorálják a republikánusok júliusi elnökjelölő gyűlését, olyanok, mint a Ford, a UPS, a Wells Fargo és  Motorola – bár azért arra vigyáztak, nyíltan egyikük sem jelentette ki, hogy ezt Trump miatt teszi. Legutóbb az Apple döntött úgy, hogy az idei elnökválasztás alatt távol maradnak az eseménytől, közölve a republikánus vezetőkkel, hogy mindezt Trump, és az elnökjelölt nőkkel, bevándorlókkal és kisebbségekkel kapcsolatos kijelentései miatt teszik.

Közben a milliárdos üzletember kampánya még pénzproblémákkal is küzd. Szombaton vészhelyzeti adománygyűjtő levelet küldött szét támogatóinak, arra kérve őket, hogy a nap végére százezer dollárt adományozzanak kampányára, hogy reklámidőket tudjanak vásárolni. Hétfőn este aztán kiderült, hogy a Trump-kampánynak mindössze 1,3 millió dollárja van a kasszában, szemben Hillary Clinton 42 millió dollárjával. (Ami meg is látszik a két jelölt kampányszervezetén: Trump mindössze 70 embert alkalmaz, míg Clinton közel hétszázat.)

(FILES) This file photo taken on March 15, 2016 shows Republican presidential candidate Donald Trump with his campaign manager Corey Lewandowski(L) addressing the media following victory in the Florida state primary in West Palm Beach, Florida. Republican presidential hopeful Donald Trump on June 20, 2016 shook up his White House bid as he looks to a November showdown with Hillary Clinton, letting go his controversial campaign manager. Corey Lewandowski -- who had led the real estate mogul's campaign from the start and was credited with Trump's initial breakthrough in the primaries -- has recently been sidelined, with more experienced political operatives taking over in the run-up to November 8. Lewandowski courted controversy earlier this year over a March run-in with a reporter at a Trump rally. She accused him of roughly grabbing her, leaving bruises, but he denied that account. Florida prosecutors opted to drop all charges. / AFP PHOTO / RHONA WISE
Donald Trump és kampánymenedzsere, Corey Lewandowski egy márciusi sajtótájékoztatón – Fotó:Europress

Mindez azonban még nem jelentene semmit, ha Trump jól állna a közvélemény-kutatásokban. Az üzletembert az egy éve tartó kampánya alatt folyamatos bírálatok érték „felháborítónak” ítélt kijelentései miatt, de népszerűsége közben csak nőtt a republikánus előválasztáson szavazó választók körében. Most azonban már szélesebb körben kéne megnyernie a választókat, és ez látszólag nem megy neki. Míg május végén még fej-fej mellett állt Clintonnal, mostanra Trump jelentősen visszaesett a felmérésekben, és a RealClearPolitics átlaga szerint az egykori külügyminiszter már 45-39 arányban vezet a republikánus elnökjelölt előtt.  Ezek után már teljesen nyilvánvalóvá kellett válni Trump számára, hogy:

Változtatnia kell

Ennek első lépése pedig az volt, hogy hétfőn meglépte azt, amit a körülötte lévő emberek már hónapok óta mondtak neki, és megvált kampánymenedzserétől, Corey Lewandowskitól, aki a kezdetek óta irányította elnökválasztási hadjáratát. A kirúgás ugyan váratlanul érte még a kampányban dolgozó embereket is, az mégsem volt túl nagy meglepetést, a háttérben ugyanis már hónapok óta tartott a küzdelem Lewandowski, valamint a márciusban tanácsadóként felvett, majd kampányigazgatói pozícióba helyezett veterán republikánus kampánystratéga, Paul Manafort között.

A kampányszervezetben egyre nagyobb befolyást szerző Manafort folyamatosan arra buzdította Trumpot, hogy fogja vissza a megosztó retorikát, és változtasson stílusán, amit azonban Lewandowski teljesen ellenzett. A kampánymenedzser kitartott az előválasztások alatt rendkívül sikeresen alkalmazott stratégia mellett, és továbbra is amellett kardoskodott, hogy „Trump legyen Trump”, és folytassa azt, ami eddig is sikeres volt. Manafort hiába igyekezett, hogy professzionálisabbá tegye a Trump-kampányt, elbukott a jelölt bizalmát élvező Lewandowski ellenállásán.

A kampánymenedzser bukását az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint végül az okozta, hogy szembeszállt Trump családtagjaival, különösen Trump lányával, a komoly üzletasszonyként ismert Ivanka Trumppal. Trump felnőtt gyerekei már hónapok óta aggodalommal figyelték Lewandowskit, aki még soha életében nem vezényelt le egy országos választási kampányt, és úgy érezték, nincsen felkészülve erre a nagy feladatra.

NEW YORK, NY - MAY 31: Republican presidential candidate Donald Trump enters a news conference next to his daughter Ivanka at Trump Tower where he addressed issues about the money he pledged to donate to veterans groups following a skipped a debate in January before the Iowa caucuses on May 31, 2016 in New York City. Trump had previously said he had raised $6 million at the nationally broadcast fund-raiser he attended instead of the debate and that he would donate it all to veterans groups. Spencer Platt/Getty Images/AFP / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / SPENCER PLATT
Donald Trump, a háttérben lányával, Ivanka Trumppal – Fotó: Europress

A Politico értesülései szerint a dolog odáig fajult, hogy Ivanka Trump közölte apjával: vagy Lewandowski távozik a kampányból, vagy pedig ő. Végül Trump gyerekei voltak azok, akik közölték Lewandowskival, hogy ki van rúgva.

Közben a demokraták – akik minden bizonnyal önelégült mosollyal nézték az elmúlt hetekben, ahogy Trump éppen tönkrevágja saját kampányát – most elkezdhetnek igazán izgulni. Mert egy visszafogott Trump nagyon is veszélyes jelölt lehet a rendkívül népszerűtlen Clinton ellen.

Már csak az a kérdés, nem jött-e későn a váltás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik