Nagyvilág

Ez a luxusfelhőkarcoló az óriások Jengája lehetne

Az 57 szintes épület távolról teljesen úgy fest, mintha hatalmas Jenga-hasábokból építették volna.

Az építészet Oscar-díjaként tisztelt Pritzker-díjat korábban már bezsebelt Jacques Herzog – Pierre de Meuron páros legújabb épülete, az 56 Leonard Street luxusingatlanoknak, így köztük tíz penthouse-lakásnak ad majd otthont.

Az ötvenhét szintes, 250 méter magas épület határozottan elválik környezetétől, hiszen az alsó-Manhattanhoz tartozó TriBeCa még nincs tele annyira extravagáns épületekkel, mint a Central Parktól délre eső utcák.

A lakástulajdonosok mindegyike nyilvánvalóan jogot szerez a hatalmas úszómedence és a fitneszterem használatára, de ezek Manhattan szívében egyáltalán nem kivételes dolgok.

A száznegyvenöt lakás közül a legkisebbekhez (132 m²) már három és fél millió dollárért (965 millió Ft) hozzájuthatnak a szerencsés vevők, de az öt hálószobával rendelkező, kacsalábon forgó 595 négyzetméteres penthouse-okért viszont már rekordösszeget kell kifizetni: közel ötvenmillió dollárt, azaz 13,8 milliárd forintot.

A kisebb lakások árai nem számítanak kiugróan magasnak, így nem is csoda, hogy azok 92%-át már a munkák kezdete után nyolc hónappal eladták, most pedig már csak két penthouse keres vevőt.

A projektet a páros még 2008-ban nyerte el, de az éppen érkező gazdasági világválság miatt az építkezés csak négy évvel később kezdődhetett meg. A látványvideón természetesen már akkor is látszott, hogy egy igazán látványos épület uralja majd a környék képét, de ennyire fantasztikusra valószínűleg senki sem számított.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik