Nagyvilág

Elzárják a lázadó kínai falut a külföldi tudósítók elől

A Kínai Kommunista Párt illetékesei megtiltották az ország déli részén lévő Vukanban zajló tüntetésekről szóló saját és átvett híradásokat, beszámolókat, a témában cikkek, fotók és videók közzétételét. Ezzel egy időben a településen tilos az újságírók számára a riportkészítés - derült ki csütörtökön egy kiszivárgott dokumentumból és sajtóértesülésekből.

A Kuangtung tartományi “lázadó falu” párttitkára ellen nyomozás folyik. Lin Cu-luant azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzt fogadott el, és jelentések szerint el is ismerte – áll az utasítást is magába foglaló körlevélben, amelyet az amerikai székhelyű China Digital Times hozott nyilvánosságra.

Vukanban múlt szombaton éjszaka vették őrizetbe a falu 70 éves elöljáróját korrupció gyanújával. A férfi ellen állítólag már hónapokkal korábban vizsgálatokat folytattak. Úgy tudni, hogy őrizetbe vétele előtt egy nappal Lin a falusiakat érintő földügyek rendezetlen jogvitái miatt demonstrációra szólított fel. A tömegek a hétvégén végül közvetlenül választott vezetőjük szabadon engedéséért és földjeik visszaszerzéséért tiltakozásba kezdtek.

A kuangtungi tartományi kormányzat a napokban azzal vádolt meg több médiumot, köztük a hongkongi, kínai nyelvű Apple Daily internetes portál munkatársait, valamint a CNN, a BBC News Service hírtelevíziók és az AP hírügynökség tudósítóit, hogy

valótlanságokat állítanak a helyszínről történő tudósításaikban.

A szomszédos Lufeng város egyik tisztségviselője pedig azt állította, hogy a hongkongi médiumok aktívan közreműködnek a négy napja tartó tüntetések résztvevőinek mozgósításában.

Egyszer már fellázadtak

A területet rendőrök, köztük rohamosztagosok lepték el, attól tartva, hogy a felvonulások erőszakossá válnak, mint 2011-ben, amikor hasonló okok miatt lázadt fel a falu. A település határán ellenőrzőpontokat állítottak fel. Több embert őrizetbe vettek, de később elengedték őket. Helyszíni jelentések szerint megszüntették a mobiltelefonos feltöltőkártyák árusítását a faluban. A legfrissebb képek tanúsága szerint a falu apraja-nagyja kiveszi részét a tüntetésből.

Két ismert kantoni jogvédő ügyvédi iroda arról tájékoztatta a hongkongi South China Morning Post című napilapot, hogy “fentről” közölték velük: ne próbáljanak meg kapcsolatba lépni az őrizetben lévő faluvezetővel. Lin rokonai már hétfőn felkeresték az egyik irodát, és előleget is fizettek, de ezt az irodának vissza kellett fizetnie. Az ügyvédek viszont közölték: Linnek a hatályos jogszabályok szerint ügyvédi konzultációs lehetőség jár, függetlenül attól, hogy bűnös vagy sem.

A párttitkár vallomását, amelyben bűnéről beszélt, és elismerte a kenőpénzek elfogadását a faluban beruházó vállalatoktól, videóra rögzítették, és a közösségi médiában is terjesztették.

A falusiak viszont úgy vélik, hogy Lin kényszer hatására tett vallomást, és azt hangoztatják, hogy csak neki személyesen hisznek. Ezért folytatják ellenállásukat, és követelik szabadon engedését. Öt évvel ezelőtt az akkor őrizetbe vett, előző faluvezető, Hszüe Csin-pi tisztázatlan körülmények között meghalt, ami csak olaj volt a tűzre, és arra indította a helyieket, hogy több helyen is barikádokat emelve folytassák hónapokig elhúzódó tüntetéseiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik