Nagyvilág

Átszállítottak egy guantanamói foglyot Montenegróba

Átszállítottak egy guantánamói foglyot Montenegróba, így már csak 79-en tartózkodnak a Kuba szigetén lévő fogolytáborban – közölte a Pentagon amerikai idő szerint szerdán.

A 37 éves Abdel Malik Ahmed Vahab al-Rahabi 14 évet töltött Guantánamóban, 2002 januárjában került oda. A férfit azzal vádolták, hogy Oszama bin Laden testőre volt.

Az amerikai hatóságok 2014-ben felülvizsgálták al-Rahabi aktáját, és arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi már nem jelent komoly biztonsági kockázatot, ezért javasolták az áthelyezését egy másik létesítménybe.

A Pentagon közleményében köszönetet mondott Montenegro kormányának a segítségéért, amelyet a guantánamói börtön bezárására tett amerikai erőfeszítésékhez nyújt.

A tisztségéből januárban távozó Barack Obama amerikai elnök 2008-as kampányában azt ígérte, hogy bezárja az eljárás nélküli fogva tartásokról és kínzásokról elhíresült, a 2001. szeptember 11-én elkövetett New York-i és washingtoni terrortámadások után létrehozott börtönt.

Szakértők szerint annak szinte minimális az esélye, hogy sikerül a vonakodó kongresszuson keresztülvinni egy Guantánamo bezárására vonatkozó törvénytervezetet. A katonai börtön felszámolása ugyanis azzal járna, hogy több tucat közveszélyes lakójának az Egyesült Államok fogházaiban kellene megfelelő helyet találni, ezt viszont jelenleg jogszabályok tiltják. A republikánusok ellenzik, hogy a guantánamói foglyokat amerikai börtönökbe szállíttassák át, és készek akár bírósághoz is fordulni, ha Obama ezt elnöki rendelettel oldaná meg.

Guantánamóban egykor 800 foglyot tartottak elzárva, mára ez a szám tizedére csökkent. A kormányzat nagyjából 20 körülire szeretné csökkenteni a rabok számát, ami már olyan alacsony, hogy nem érné meg fenntartani miatta a börtönt. A nyolcvanból harminc foglyot külföldi országok hajlandóak befogadni: az átszállításra a külügyminisztérium még a nyáron szeretne sort keríteni.

Guantánamo fenntartása 2015-ben 445 millió dollárjába (több mint 122 milliárd forintjába) került az amerikai adófizetőknek, ami rabonként több mint 5,5 millió dolláros (több mint 1,5 milliárd forintos) költséget jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik