Nagyvilág

A nép tankja: 60 éves a T-55-ös és még mindig nem ment ki a divatból

A szovjet gyártmányú páncélos valóban „a nép tankja”. Akárcsak az AK-47-es gépkarabély, a T-54 és T-55 típusú tankok is ott vannak a világ szinte összes fegyveres összecsapásában. Egyszerű kezelhetőségük miatt nagyon népszerűek az irreguláris csapatok körében.

Az 1990-es években, amikor Afganisztán összeomlott, a tálibok és az Északi Szövetség T-55-ösöket örökölt a kommunista kormánytól. Ezek a tankok szolgáltak Jugoszláviában is. Ha polgárháború tör ki valahol Moszkva szomszédságában, ezek a tankok nagy eséllyel részt vesznek benne.
Ma Iraktól és Szíriától zsákmányolt T-55-ösökkel harcol az Iszlám Állam és más felkelő csapatok. A 60 éves tankok ugyanolyan jó szolgálatot tesznek, akár az amerikai ultramodern M1 Abrams harckocsik.

Fejlesztése

A második világháború végén a szovjet tankok főként a T-34/85 típusú közepes, valamint az ISZ-2 és ISZ-3 típusú nehézpáncélosok voltak. Bár a T-34 jelentősen hozzájárult a náci Németország elleni harci sikerekhez, a szovjetek a laprugós felfüggesztése és a 85 milliméteres fegyverzete miatt mégis elavultnak tartották.

Az ISZ a német Panzer méltó párja volt. Gyengesége az volt, hogy 122 milliméteres robbanólövedékei megterhelték a rakteret, emellett alacsony volt tűzgyorsasága. A szovjetek megépítették a T-44-est, ami sosem került bevetésre, mert kis mérete nem tette lehetővé 100 és 122 milliméteres fegyverzet beépítését.

T-34-es. Forrás: waralbum.ru
T-34-es. Fotó: waralbum.ru

A T-54 kisméretű páncéltornya miatt a tank rövidebb lett és nagyobbat ütött, mint a korabeli amerikai M-48 Patton. A gyártást megelőzően több terv készült például a páncéltornyok kialakításáról, amiket a nagyobb biztonság érdekében a szovjetek végül elvetettek.

Hidegháborúsdi

A T-54-et először az 1956-os magyar forradalom idején vetették be Budapesten.

Amikor egy magyar fegyveres a szovjet csapatoktól zsákmányolt harckocsit a brit nagykövetségbe vezetett, a nyugat számára is bepillantást engedett a technológia erősségeibe és gyengeségeibe.

t-54
Fotó: mult-kor.hu

1972-ben Észak-Vietnam lerohanta déli szomszédját. A Dak Tó-i csatában két dél-vietnami M-41-es három-három 76 milliméteres sorozatot lőtt egy T-54-esre. A T-54-es ugyan elszenvedett némi kárt, mégis könnyűszerrel kilőtte az amerikai gyártmányú harckocsikat. A tűzharc végeztével az Észak-Vietnami Hadsereg (NVA) katonái kiszálltak a T-54-esből, és elsétáltak.

A T-54-es is rejteget gyenge pontokat. Tűzgyorsasága négy sorozat percenként, míg nyugati megfelelői 15 másodperc alatt képesek azonos mennyiségű lövedék tüzelésére.

Az új tankok legfőképpen belső fejlesztéseket kaptak. A T-55-ösön bevezetett PAZ túlnyomásos rendszer képes kívül tartani a rádióaktív port. A második világháborús SGN-gépfegyver pedig új PKT-ra cserélődött. 1961-ben a T-55A sugárzás elleni bélést és levegőszűrőt kapott.

Az egyes modellek megkülönböztetése azért is nehéz, mert a régi és az új modellek gyakran azonos szabványok szerint készültek. A T-55-ös például a T-54-essel szemben nem rendelkezett külső DSK légvédelmi géppuskával. A szovjet parancsnokok a sugárhajtású vadászgépek ellen ezeket hatástalannak tartották. A felújítások során a sorozatlövő fegyver végül mégis visszakerült a tankokra, mert a mai támadóhelikopterek már lőtávolságba kerülnek.

Örökké szolgálatban

A T-54 és 55 jellemzően mindig a vesztes oldalon harcolt.

A nyugati megfelelőivel ellentétben pocsék fedélzeti körülményekkel rendelkezik és tüzelése is szánalmasan lassú. Mégis legfőképpen a taktikai és irányításbeli hiányosságok tehetők felelőssé a harckocsi elszenvedett vereségeiben.

Az észak-vietnami tankok legénysége gyakran képzetlen volt, és nem volt képes együttműködni a gyalogsággal. Ezzel kiszolgáltatták magukat a dél-vietnami tankvadászoknak, akik M-72-es rakétákkal támadtak rájuk.

A T-55-ös mégis szolgálatban maradt, mert egyszerűségében és hozzáférhetőségében változatlanul veri az összes többi tankot.

T_72_M1_TURMS_T_Comparison_T_72_M1_Syria_July2014_1
Fotó: bellingcat.com

Az SZSZKSZ (Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége) óvatos becslések szerint körülbelül 50 ezer darabot gyártott le belőle. Mi is elég sokat.

Az 1960-70-es években Izrael és arab szomszédjai közt dúló háborúkban Izrael több száz T-55-öst szerzett. Az izraeli katonák, a Tiránnak vagy héberül “diktátornak” keresztelt tankokat gyakran eredeti tulajdonosuk ellen használták. Mérnökeik a szovjet fegyverzetet a legkiválóbb brit 105 milliméteres L7-re cserélték.
A T-54 és 55 hiányosságai ellenére valószínűleg még évtizedekig népszerű marad. Sokoldalúsága, alkalmazhatósága és a benne rejlő fejlesztési lehetőségek miatt még hosszú ideig keresett fegyver lesz a hadszíntereken.

(warisboring.com)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik