Nagyvilág

SZBU-vezető: Oroszországnak szerepe volt a kijevi tüntetők lelövetésében

A titkosszolgálat feje arról beszélt, hogy ukrajnai politikusokat pénzel Oroszország, hogy belülről destabilizálják az országot.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője szerdán azt mondta: Oroszországból irányították a kijevi Majdan-tüntetésen a véres karhatalmi beavatkozást. 2014 februárjában a rendfenntartók éles tölténnyel lőttek a megmozdulás résztvevőire, aminek következtében több mint százan veszítették életüket.

Vaszil Hricak szerint a történtekben orosz tanácsadók játszottak kulcsszerepet. Emlékeztetett: az akkori ukrán vezetők, élükön Viktor Janukoviccsal rendszeresen egyeztették intézkedéseiket a Kremllel. „Meggyőződésem, hogy garanciát kaptak Moszkvától, hogy nem hagyják cserben őket. Ez így is történt: akik felelősek a kijevi lövöldözésért, most Oroszországban vannak, és nem adják ki őket” – fejtette ki.

Azt mondta, az sem titok, hogy az orosz titkosszolgálat, az FSZB ügynökei akkoriban úgy járkáltak az SZBU falai között, mintha otthon lennének. Utalt arra, hogy a Majdan-tüntetések után letartóztatták az elhárítás kijevi részlegének helyettes vezetőjét, akinek az lett volna a dolga, hogy felkutassa egy idegen ország ügynökeit, de ehelyett épp Oroszország érdekeit szolgálta.

Az elmúlt napokban Hricak arról is beszélt, hogy az SZBU információi szerint másod- és harmadvonalbeli ukrajnai politikusok titokban találkozgatnak az Oroszországba szökött korábbi magas rangú vezetőkkel. Őket azért pénzeli Oroszország és az oda szökött elit, hogy belülről destabilizálják Ukrajnát. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik