Külföld

SZBU-vezető: Oroszországnak szerepe volt a kijevi tüntetők lelövetésében

24.hu
24.hu

2016. 06. 22. 15:49

A titkosszolgálat feje arról beszélt, hogy ukrajnai politikusokat pénzel Oroszország, hogy belülről destabilizálják az országot.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője szerdán azt mondta: Oroszországból irányították a kijevi Majdan-tüntetésen a véres karhatalmi beavatkozást. 2014 februárjában a rendfenntartók éles tölténnyel lőttek a megmozdulás résztvevőire, aminek következtében több mint százan veszítették életüket.

Vaszil Hricak szerint a történtekben orosz tanácsadók játszottak kulcsszerepet. Emlékeztetett: az akkori ukrán vezetők, élükön Viktor Janukoviccsal rendszeresen egyeztették intézkedéseiket a Kremllel. „Meggyőződésem, hogy garanciát kaptak Moszkvától, hogy nem hagyják cserben őket. Ez így is történt: akik felelősek a kijevi lövöldözésért, most Oroszországban vannak, és nem adják ki őket” – fejtette ki.

Azt mondta, az sem titok, hogy az orosz titkosszolgálat, az FSZB ügynökei akkoriban úgy járkáltak az SZBU falai között, mintha otthon lennének. Utalt arra, hogy a Majdan-tüntetések után letartóztatták az elhárítás kijevi részlegének helyettes vezetőjét, akinek az lett volna a dolga, hogy felkutassa egy idegen ország ügynökeit, de ehelyett épp Oroszország érdekeit szolgálta.

Az elmúlt napokban Hricak arról is beszélt, hogy az SZBU információi szerint másod- és harmadvonalbeli ukrajnai politikusok titokban találkozgatnak az Oroszországba szökött korábbi magas rangú vezetőkkel. Őket azért pénzeli Oroszország és az oda szökött elit, hogy belülről destabilizálják Ukrajnát. (MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.