Nagyvilág

Prodi: a Brexit sem veszélyezteti Európa stabilitását

Nagy-Britannia kilépése az EU-ból súlyos politikai kárt okozna azzal az üzenettel, hogy az EU nem hosszútávú és visszafordítható projekt, márpedig nem így van - nyilatkozta Romano Prodi az Európai Bizottság volt elnöke szerdán a Radio Popolare nevű olasz rádiónak.

Az Európai Bizottságot 1999 és 2004 között vezető Romano Prodi, aki kétszer volt olasz miniszterelnök is, hangsúlyozta, hogy ha a brit választók nemet mondanak a kilépésre, akkor is “két- vagy többsebességes Európával találjuk szemben magunkat”.

Hozzátette: a Brexit győzelmével sem borulna fel teljesen Nagy-Britannia és az EU kapcsolatrendszere,

kompromisszumokkal fenntarthatók maradnak az utóbbi években kötött gazdasági megállapodások és a közös érdekeltségű politikai-katonai szövetségek.

Prodi szerint az esetleges kilépés nem veszélyezteti az európai vagy nemzetközi pénzügyi stabilitást, “legfeljebb a City néhány pontot veszít” a tőzsdéken. Az olasz politikus veszélyesebbnek tartja, hogy Nagy-Britannia példáját más európai államok követhetik:

a balti államokra vagy Lengyelországra gondolok. Talán nem lépnek ki az Európai Unióból, mivel szép pénzt kapnak Brüsszeltől, de ugyanazokat a kedvezményes feltételeket követelhetnék maguknak, mint amelyekben Nagy Britannia részesül.

Kiemelte:

A feszültségek, megosztások, egoizmusok kétsebességes Európához vezethetnek, és ez csúnya sorsot jelentene Európa számára, amelyet közös értékekkel, érzelmekkel képzeltünk el, nem kizárólag gazdasági projektként.

Megjegyezte, hogy Nagy-Britannia bennmaradása is két- vagy többsebességes Európát teremt, mivel a maradásért cserébe az ország máris kedvezményes bánásmódban részesül az EU-tagállamok sorában.

Németországnak nagy a hatalma és a felelőssége is

Vagy megértjük, hogy együtt kell maradnunk vagy elsodor bennünket a jövő világa, az Egyesült Államokkal vagy Kínával szemben

– hangoztatta Romano Prodi. Hozzátette, hogy Európában a központi problémát az igazságosabb bérmegosztás és munkaerőpiac hiánya képviseli, mivel

a gazdagság kevesek kezében összpontosul és egyre több a szegény Európában, ez vezet félelemhez, bizonytalansághoz, megosztottsághoz, és táplálja az Európa-ellenes és idegengyűlölő érzelmeket.

Bírálta a berlini kormányt is az Európai Bizottság volt elnöke, aki szerint a legerősebb európai államnak számító Németországnak nagy a hatalma, de a felelőssége is, ezt azonban

nem az általános európai érdekek mentén veti latba, hanem saját dogmáit és szabályait követi, és nem veszi figyelembe az országok közötti különbségeket.

Közben az euroszkeptikus 5 Csillag Mozgalom (M5S) olasz ellenzéki párt alapítója, Beppe Grillo honlapján hangsúlyozta, hogy a mozgalom ellenzi Nagy-Britannia kilépését, és az M5S-nek “nem áll szándékában elhagyni Európát. Ha nem érdekelne bennünket Európa, nem a miénk lenne a második legnagyobb létszámú olasz delegáció az Európai Parlamentben. Az M5S belülről akarja átalakítani az EU-t” – írta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik