Nagyvilág

Juncker beszólt Orbánnak

Nem nevezheti magát az ember kereszténydemokratának úgy, hogy közben bezárkózik – szögezte le az Európai Bizottság elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lapban szerdán megjelent interjújában azokra a félelmekre utalva, amelyeket Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogalmazott meg az Európai Unió menekültpolitikájával kapcsolatban.

Szavaival Jean-Claude Juncker európai néppárti (EPP) tagtársának, Orbán Viktornak arra a kijelentésére reagált, amely szerint a menekültek befogadásával újra akarják rajzolni Európa vallási és kulturális térképét, és meg akarják változtatni a kontinens etnikai alapjait.

Nem ismerek név szerint senkit, aki a kontinenst ilyen módon akarná megváltoztatni. Olyanokat viszont ismerek, többek között Angela Merkel német kancellár személyében, akik egy globális feladatot vállalnak magukra. Mi vagyunk az összes kontinens közül a leggazdagabbak. Alapvetően meg kellene tudnunk birkózni azzal, hogy befogadjunk Európába két vagy három millió szerencsétlen – háború, nehézségek és éhezés elől menekülő – embert – hangsúlyozta.

Mint mondta, bár kereszténydemokrata, nyilatkozataiban ritkán tesz közvetlen utalást a kereszténységre, de a menekültügyi kérdésben messzemenően azon a véleményen van, hogy

az ember nem nevezheti magát kereszténydemokratának úgy, hogy közben bezárkózik. Ez az én emberképemmel nem összeegyeztethető – hangsúlyozta. Emellett azonban nem vagyok naiv. Tudom, hogy Európa nem tudja a világ összes sorscsapását boldogsággá változtatni – jegyezte meg az Európai Bizottság elnöke.

Juncker a FAZ újságírójának kérdésére válaszolva arról is beszélt, hogy sem Európát, sem pedig az Európai Bizottság tevékenységét nem lehet felismerni abban, amit Orbán Viktor mondott a kontinens jövőjére leselkedő veszélyről. A magyar miniszterelnök szerint Európára nézve a jövőben a legnagyobb veszélyt nem a migránsok jelentik, hanem az “internacionalizmus brüsszeli fanatikusai”.

 A menekültpolitika terén a bizottságban azt tesszük, amit véleményünk szerint Európában a szolidaritás eszméje parancsol – szögezte le.

Az Európai Bizottság elnöke az interjúban a csütörtöki brit népszavazással kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy annak eredménye nem a Brexit, vagyis Nagy-Britannia uniós tagságának feladása lesz. Mint mondta, a briteknek szükségük van az EU-ra, az EU-nak pedig a brit pragmatizmusra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik