Nagyvilág

Eláruljuk, hogyan kell tökéletesen kezet mosni

Kutatók egy csoportja a hétköznapi életben is hasznosítható ismeretet kerestek. Íme a szakértők tippje a hatékony kézmosáshoz.

A kézmosással kapcsolatban számtalan történetet hallhat az ember, a legtöbb valószínűleg nagymamáktól származik. Ilyen például az, hogy a jó fertőtlenítés alapja a forró víz, vagy a megfelelő hosszúságú durva sikálás – például annyi idő, amely elegendő a „Boldog szülinapot” kezdetű dal kétszeri elénekléséhez.

Most viszont itt a tudományos válasz a kérdésre: a 15-30 másodpercnyi kézmosás az ideális.

A kutatással természetesen nem az átlagpolgárok tisztálkodási technikáját akarták tökéletesíteni. A kórházakban és klinikákon a megfelelő kézhigiénia a fertőzés-elkerülés egyik legalapvetőbb eszköze. Ennek ellenére egy tanulmány szerint az egészségügyi dolgozók közül csupán 40 százalék követi a hivatalos előírásokat. Nem kell félnünk, az orvosok és ápolók nem jelentenek fenyegetést, a hiányt fertőtlenítő gélekkel pótolják – ezek ugyanis sokkal gyorsabban és kényelmesebben használhatóak.

A Genfi Egyetemi Kórház szakértői úgy döntöttek, még több bizonyítékokkal alátámasztott útmutatást gyűjtenek össze a kollégák számára a gélek használatához. Ehhez a svájci kutatók 23 egészségügyi dolgozó kezét fertőzték meg E. coli baktériummal.

Ezután az alanyok 3 milliméternyi fertőtlenítőt kaptak. A résztvevőket végül arra kérték, hogy más-más időtartamig dörzsöljék be az anyaggal kézfejüket – így 10-től egészen 60 másodpercig tartó tisztításokat végeztek.

Később a kutatók elemezték a különböző ideig dörzsölt kezek mintáit, és arra jutottak, hogy a baktériumszám csak 10-15 másodperc után kezdett el csökkenni. A kórokozók pusztulása ezután némiképp lelassult, de még nagyjából 30 másodpercig eltartott. 45 másodperc környékén a baktériumszám csökkenése teljesen megtorpant – ennek okát még a szakértők sem értik.

Bár a kutatás kifejezetten a kézfertőtlenítők hatását vizsgálta, könnyen elképzelhető, hogy a rendszer a hagyományos mosás esetében is így működik. A lényeg csupán annyi, hogy megfelelő időtartamig, dörzsölő mozdulatokkal, fertőtlenítő hatású anyaggal tisztítsuk kezünket.

(Via: Science News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik