Nagyvilág

Hiába milliárdos, Trumpnak nincs elég pénze kampányra

Donald Trump eddig 44 millió dollárt költött saját zsebből az előválasztási kampányban, de most már pártja, a republikánusok segítségét kéri. Demokrata ellenfelének sokkal több pénze és jóval szervezettebb kampánycsapata van, miközben a republikánusok jó része vonakodik támogatni az extrém megszólalásaival hírnevet szerzett üzletembert.

Az amerikai republikánusok várható elnökjelöltjének csak 1,3 millió dollárja van a kampányra fordítható kasszában, míg várható demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton 42 millió dollárral rendelkezik. Donald Trump televíziós interjúban kért segítséget a republikánusoktól. A milliárdos üzletember a Fox televíziónak adott kedd reggeli interjújában ismerte el, hogy nincs elég pénze a kampányhoz, és kérte a republikánusok támogatását.

A várható elnökjelölt kifejtette, hogy a saját zsebéből nem szándékozik egymilliárd dollárt költeni a kampányra, viszont kevés már a pénz, jócskán le van maradva Hillary Clinton mögött, szüksége lenne rá, hogy a republikánusok megnyissák a pénztárcáikat. “Bizonyos tekintetben a demokratáktól több támogatást kapok, mint a republikánusoktól” – fogalmazott Trump, utalva ezzel arra is, hogy a republikánus elit részéről változatlanul sok bírálattal kell szembenéznie.

A Trump-kampánynak június elején 1,3 millió dollár állt rendelkezésére, míg Hillary Clinton a hónap elején 42 millió dollárral vághatott neki a kampánynak. Májusban például a Trump-kampánynak 3 millió dollárt sikerült összegyűjtenie, míg Clinton kampányára 26 millió dollár adomány érkezett. Trump kedden reggel a Fox-tévében úgy fogalmazott: nem is áll szándékában olyan sok pénzt költeni, mint demokrata párti vetélytársának. “Mi kicsit más jellegű kampányt folytatunk majd, takarékosabbat. Clinton egymilliárd dollárt akar költeni” – mondta.

Ugyanakkor az NBC televíziónak – szintén kedden reggel – arról beszélt, hogy ha szükséges, akkor mégis a zsebébe nyúl, és kipótolja a hiányzó összeget. “Ha szükség lesz, rá, akkor ugyanúgy járok el, mint az előválasztások során, amikor 55 millió dollárt költöttem a saját pénzemből. Megtehetem ezt az általános választások kampányában is, de azért szép lenne, ha a Republikánus Párt is besegítene” – fogalmazott Trump az NBC-ben.

Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint a várható republikánus elnökjelölt kommunikációs csapatában például egyetlen szóvivő van, és alig harminc fizetett alkalmazottja szerte az országban, elsősorban az úgynevezett ingadozó – tehát mindig másként választó – államokban. Ezzel szemben Hillary Clintont népes, jól szervezett, az egész Egyesült Államokat behálózó kampánycsapat segíti, és máris több millió dollárt költött televíziós reklámokra. Trump még egyáltalán nem is vásárolt reklámidőt magának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik