Külföld
WASHINGTON, USA - JANUARY 9: Shotguns and AR-15 style rifles for sale at Blue Ridge Arsenal in Chantilly, Va., USA on January 9, 2015. Samuel Corum / Anadolu Agency

Nem száll be a fegyvervitába az amerikai legfelsőbb bíróság

24.hu
24.hu

2016. 06. 20. 18:41

Vannak, akiknek az orlandói vérengzés után is mindennél fontosabb a szabad fegyvertartás, de a legfelsőbb bíróság elutasította, hogy felülvizsgálja a New York államban és Connecticutban érvényben lévő fegyvervásárlási tilalmat. Ez azt is jelzi, hogy a testület ebben az ügyben nem akar döntést hozni.

Az amerikai legfelső bíróság elutasította, hogy felülvizsgálja két állam fegyvervásárlási tilalmát. Az orlandói tömegmészárlás után nyújtottak be kérelmet a New York államban és Connecticutban érvényben lévő fegyvervásárlási tilalom feloldására, a bíróság azonban hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy nem kíván foglalkozni az üggyel és nem vizsgálja felül egy alsóbb fokú bíróság korábbi döntését.

A két keleti parti szövetségi államban, New Yorkban és Connecticutban az Egyesült Államok legszigorúbb fegyvervásárlási és -tartási törvényei vannak érvényben, 2012 óta tiltott a támadófegyverek forgalmazása. A tilalom felülvizsgálati kérelmét a szabad fegyvervásárlás és -tartás hívei nyújtották be a múlt héten, arra hivatkozva, hogy a tilalom sérti az alkotmányt. A szövetségi legfelső bíróság – amely az Egyesült Államokban alkotmánybíróságként működik -, azonban hétfőn délelőtt nyilvánosságra hozta döntését, miszerint nem hajlandó foglalkozni a kérelemmel.

Az első kommentárok – például az amerikai közszolgálati rádióban, vagy a The Washington Post című lap internetes kiadásában – arra hívják fel a figyelmet, hogy  a legfelső bíróság indoklás nélküli döntése jelzi, hogy a testület nem kíván részt venni a fegyvervásárlás és -használat miatti megélénkült országos vitában.

A hírt közlő Fox televízió azonban kommentárjában hozzátette: a tilalom érvényben hagyása összhangban van azzal az állásponttal, amelyet az orlandói merénylet óta a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump is hangoztat, és amelynek ügyben tárgyalásokat kezdeményezett a befolyásos Nemzeti Lőfegyver Szövetséggel (NRA) is.

A két szövetségi államban egyébként 2014-ben, azt követően szavazta meg a helyi törvényhozás a szigorítást, hogy 2012-ben a connecticuti Newtown egyik általános iskolájában tömegmészárlást követtek el, amelyben húsz kisdiák és hat tanár veszítette életét.

Tavaly decemberben a legfelső bíróság egy hasonló felülvizsgálati kérelemben – amelyet egy illinoisi városban érvényben lévő fegyverhasználati rendelkezés megsemmisítésére nyújtottak be –  ugyanígy határozott, noha akkor közleményben tudatta, hogy nem ért egyet az alsóbb fokú bíróság döntésével.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. szeptember 6.
Patyi András rektor (középen b) és Trócsányi László igazságügyi miniszter (középen j) érkezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanévnyitó ünnepségére az egyetem új oktatási épületében 2017. szeptember 6-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.