Nagyvilág

Hatalmas elefántköltöztetés kezdődik Malawiban

A védett területeken túlszaporodtak az elefántok, máshol viszont eltűnnek az orvvadászat miatt. A költöztetés nem lesz egyszerű művelet, főleg, hogy ötszáz állatról van szó.

Ötszáz elefánt áttelepítését kezdik meg a jövő hónapban Malawiban, hogy a fenyegetett ormányosok végre olyan védett területre kerüljenek, amely segíthet talpra állítani az Afrika egyéb részein az orvvadászat miatt megtizedelődött populációikat.

A 2017-ig tartó tömeges áttelepítés során az elefántokat helikopterről fogják altatólövedékkel elaltatni, daruval szállítóketrecekbe emelik őket és teherautókon utaztatják el a délkelet-afrikai állam Nkhotakota Vadrezervátumába.

Az állatokat kis csoportokban fogják átköltöztetni július és augusztus folyamán, majd jövőre ugyanígy a nyári hónapokban megismétlik a procedúrát.

A költöztetést a johannesburgi African Parks nevű csoport végzi. Az afrikai vadvilágra és különösen az elefántokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, mivel az elefántcsont iránti egyre növekvő ázsiai kereslet miatt, az orvvadászok nagy számban gyilkolják le az ormányosokat.

A szervezet munkatársa, Andrew Parker szerint azonban, míg Afrika egyes területein drasztikusan csökken az elefántok száma, addig a védettebb régiókban populációjuk egyre növekszik.

Malawi elefántban gazdag vadvédelmi parkjaiban az állatok letapossák a növényzetet és gyakran összetűzésbe keverednek a helyi közösségekkel. A most kezdődő áttelepítés során ezeknek az állatoknak egy részét költöztetik át az 1800 négyzetkilométeren elterülő Nkhotakota parkba, amely jelenleg kevesebb mint száz egyednek ad otthont.

Malawiban jelenleg nagyjából 1500 elefánt él. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a 20. század elején még 3-5 millió elefánt élt Afrikában, mostanra azonban a számuk nagyjából 470 ezerre csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik