Generated by  IJG JPEG Library
Külföld

Fogadjunk, hogy a britek kilépnek az EU-ból!

24.hu
24.hu

2016. 06. 20. 18:02

A közvélemény-kutatások szoros versenyt ígérnek, de a fogadóirodák magabiztosabbak: jóval kevesebb pénzt lehet nyerni a kilépésre tett téttel, mint a bennmaradással. A közelmúlt tapasztalatai szerint lehet, hogy a dogadóirodák jobb előrejelzést adnak, de akkor David Cameronnak is van mitől tartania.

Ezer fonttal (több mint 400 ezer forinttal) fogadott a minap Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője a Brexitre, vagyis arra, hogy a brit EU-tagságról csütörtökre kiírt népszavazáson a választók többsége a kilépésre szavaz. Ha azonban a londoni fogadóipar által kínált, még mindig erősen a bennmaradást favorizáló oddsok jönnek be, akkor a Brexitért már húsz éve kampányoló politikus búcsút inthet ezer fontjának, és az akkori 5/2-es nyereményesély által a téten felül ígért 2500 font haszonnak is.

A fogadóirodák jelenlegi esélykiírásaiból származtatott valószínűségi modell azt mutatja, hogy a cégek átlagosan 72 százalékos esélyt adnak a bennmaradásra, és csak 28 százalékra taksálják a Brexit kockázatát.

A William Hill, a legnagyobb hálózat hétfőn 2/9-es kiírással kínálta azt a fogadást, hogy a népszavazáson a többség a bennmaradásra voksol. Ez százfontos tét esetén a William Hill becslése szerint – a számos lehetséges módosító tényezőt, levonásokat, prémiumokat figyelembe véve – mindössze 122,22 fontos nyereményt eredményezhet.

Arra, hogy a britek kiszavazzák hazájukat az Európai Unióból, a cég 3/1-es oddsot tart érvényben: aki erre tesz fel száz fontot, kerek 400 fontot vehetne fel pénteken, ha a népszavazáson a Brexit-tábor kerekedne felül.

A fogadóirodák esélyszámítási algoritmusai mindezek alapján jóval kontrasztosabb képet mutatnak, mint a közvélemény-kutató cégek felmérései.

A legutóbbi kutatások is azt jelzik ugyan, hogy most már a bennmaradást pártolók vannak többségben, vagy legalábbis elolvadt a Brexit-tábor korábban mért – nem egyszer jelentős – előnye, de a legtöbb közvélemény-kutatás továbbra is nagyon szoros megoszlást mutat, mindenképpen jóval szorosabbat, mint a fogadóipar.

De kinek van igaza?

A fogadóirodák javára szól a brit közvélemény-kutató szakma legutóbbi kínos kudarca: a  modern brit közvélemény-kutatások több mint hét évtizedes történetében ugyanis nemigen volt példa akkora tévedésre, mint a tavaly májusi brit parlamenti választások előtt.

A 2015. május 7-én tartott nagy-britanniai parlamenti választások előtt egyetlen országos közvélemény-kutató sem jelezte, hogy a Konzervatív Párt, amely az előző, 2010-es választások után öt évig a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzott, abszolút többséget szerez az alsóházban, és ennek alapján – 1992 óta először – önállóan alakíthat kormányt.

A tavalyi választások másik óriási meglepetése a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 1987 óta nem tapasztalt súlyosságú veresége, illetve a Liberális Demokraták gyakorlatilag teljes megsemmisülése volt. A közvélemény-kutatások e két fejleményt sem jelezték előre.

A felmérések még a választás hetében is gyakorlatilag holtversenyt valószínűsítettek a konzervatívok és a Labour között, és azt, hogy a toryk ismét csak a liberálisokkal koalícióban tudnak kormányt alakítani. Felmerültek olyan előrejelzések is, hogy a Munkáspárté lesz a legnagyobb alsóházi frakció, és így a baloldal vezető ereje – a skót nacionalistákkal összefogva – akár kormányt is alakíthat.

Végül azonban a Konzervatív Pártnak 99-cel több képviselői hely jutott az alsóházban, mint a Munkáspártnak, és ha nem is átütő, de viszonylag működőképes többséggel egyedül alakíthatott kormányt tavaly.

A fogadóirodák mindeközben végig a konzervatívok abszolút többségét és önálló kormányalakítását kínálták kisebb pénznyeremény-eséllyel, vagyis nagyobb valószínűséggel.

A közvélemény-kutató szakma azóta belső vizsgálatot tartott, és módszertani kiigazításokat határozott el. Mivel azonban Nagy-Britanniában legutóbb 41 éve tartottak népszavazást – szintén arról, hogy az ország bennmaradjon-e az akkori európai közösségben -, a mostani referendum gyakorlatilag precedens nélküli próbatétel a modern közvélemény-kutatás számára.

És ki lesz a kormányfő?

David Cameron miniszterelnök – akinek hivatalos álláspontja az, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia – mindesetre legalább akkora aggodalommal figyelheti a közvélemény-kutatási felméréseket, mint a fogadóirodák oddsait.

A William Hill ugyanis a Brexitnél kisebb nyereményígérettel, vagyis nagyobb valószínűséggel kínálja játékra azt, hogy június végén már nem Cameron áll a brit kormány élén: erre hétfőn 5/2-es kiírással – 100 fontos tét esetén 350 fontra becsült nyereményeséllyel – lehetett fogadni a cég irodáiban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.