Nagyvilág

Vizsgálják a lezuhant egyiptomi gép feketedobozait

Várhatóan "hosszú időbe telik és fáradságos munkába", míg sikerül megjavítani a hang- és az adatrögzítőt.

A súlyosan sérült dobozokat csütörtökön és pénteken találták meg a Földközi-tenger fenekén, és hozták a felszínre. Vizsgálatuk Franciaországból és az Egyesült Államokból érkezett szakértők jelenlétében kezdődött. Első lépésként kiszerelték a memóriaegységeket, és nyolc órán át szárították egy katonai létesítményben.

Ha sértetlen maradt, a pilótafülke feketedoboza rögzítette a beszélgetéseket, a vészjelzők hangjait, és egyebeket, mint például a hajtóművek zaját, annak változását. Szakértők viszont nem hiszik, hogy a felvétel túl sokat elárulna a katasztrófa okáról. A másik feketedoboz adatrögzítője ígéretesebb, feltéve, ha chipje sértetlen.

A szakértők szerint további vizsgálatok szükségesek annak eldöntéséhez, hogy a dobozok memóriaegységeit meg tudják-e javítani Egyiptomban, vagy külföldre kell küldeni őket.

Az EgyptAir légitársaság Párizsból Kairóba tartó járata 66 emberrel a fedélzetén május 19-én tűnt el a Földközi-tenger felett a görögországi Kréta szigete és az egyiptomi partok között. A gép roncsait és feketedobozait háromezer méter mélyen találták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik