Nagyvilág

Gyerekekre lőttek török határőrök, 11 halott, a török hadsereg tagad

Török határőrök majdnem egy tucat szíriai menekültet lőttek le, amikor azok megpróbáltak bejutni az országba. A menekültek között gyerekek is voltak. A határőrök válogatás nélkül tüzet nyitottak a menekültekre, a török Antakya várostól 40 kilométerre lévő nem hivatalos átkelőhelynél.

Legalább tizenegyen meghaltak, a legtöbb áldozat egy családot alkotott.

A lövöldözés utáni felvételek mutatnak egy nőt, amint a hasba lőtt lányának testét szorítja. Egy másik gyerek pedig hason fekszik a földön, egy takaróval betakarva.

A határőrség szerint kivizsgálják az ügyet, emberjogi szervezetek szerint a török határőrök idén már legalább 60 szíriai menekültet lőttek le.

Hiába mondják a török vezetők, hogy határaik nyitva állnak a szíriai menekültek elől, a legális határátkelőket mind lezárták, így a menekültek már csak illegálisan tudnak bejutni Törökországba.

A hadsereg tagadja a vádakat

A török hadsereg vasárnap délután nyilatkozatban viszont tagadta, hogy Törökországba átjutni próbáló szíriaiakat, köztük nőket és gyerekeket lőtt agyon a határőrség.

A török katonai nyilatkozatban az áll, hogy volt szombaton éjjel tiltott határátlépési próbálkozás a szóban forgó szakaszon, de az őrök csupán figyelmeztető lövéseket adtak le, és egyszer sem vettek közvetlenül célba embert.

A figyelmeztető lövéseket követően hét-nyolc ember elrohant az erdők felé

– így a közlemény.

(Telegraph, MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik