Nagyvilág

Terroristákat fogtak Brüsszelben, meccsnézők lehettek a célpontok

A belga fővárosban bejelentették, hogy terrortámadásra készülő embereket vettek őrizetbe.

Tizenkét embert vettek őrizetbe pénteken és szombaton Brüsszelben, mert a gyanú szerint újabb terrortámadást készítettek elő – jelentette be a szövetségi ügyészség. A közlemény szerint mintegy negyven házkutatást hajtottak végre országszerte, és negyven embert kérdeztek ki.

Az őrizetbe vételeknél semmilyen incidens nem történt, sem fegyvert, sem robbanószert nem foglaltak le. A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság miatt Európa-szerte készültségben vannak a hatóságok, mert a tömegrendezvények kecsegtető célpontot jelenthetnek a terroristák számára.

A holland nyelvű belga köztévé, a VTM beszámolója szerint az őrizetbe vettek Brüsszelben akartak újabb terrortámadást végrehajtani, egy olyan helyszínen, ahol sokan nézik a belga válogatott mérkőzését kivetítőkön. A csapat ma délután Írországgal játszik. A VTM értesülését az ügyészség nem erősítette meg, csak annyit közölt, hogy a helyzet “azonnali beavatkozást” igényelt.

Tavaly novemberben terroristák 130 embert öltek meg Párizsban, márciusban pedig a brüsszeli Zaventem repülőtéren és a metró Maelbeek állomásán robbantották fel magukat öngyilkos merénylők, 32 ember életét kioltva. A hatóságok szerint az elkövetők kapcsolatba hozhatóak egymással, a párizsi merénylők közül többen rendelkeztek belga állampolgársággal, és éltek is Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében.

Nevük mellőzését kérő források arról számoltak be, hogy a belga hatóságok szerdán olyan információ birtokába jutottak, amely szerint a Közel-Keletről nemrég indultak útnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szélsőségesei, hogy merényleteket kövessenek el Belgiumban és Franciaországban.

Márciusban nem sikerült megakadályozni a merényleteket a belga fővárosban. Akkor a brüsszeli reptéren, illetve a metróban robbantottak. Néhány napja álnéven temették el az öngyilkos brüsszeli merénylőket. Az önkormányzat szerint járt nekik temetés, de sem szélsőségesek zarándokhelyévé, sem az indulatok célpontjává nem válhat a sírjuk.

Najim Laachraoui és Ibrahim El Bakraoui holttestét a Brüsszelhez tartozó Evere városrész köztemetőjében, szűk családi körben, muzulmán szertartás szerint temették el. A novemberi, párizsi támadások öngyilkos merénylői közül kettőt, Bilal Hadfit és Brahom Abdeslamot ugyancsak álnévvel ellátott sírokban temettek el Belgiumban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik