Nagyvilág

Obama: újabb mészárlások lesznek, ha nem teszünk a fegyveres erőszak megfékezéséért

Újabb tömegmészárlások lesznek, ha Amerika nem tesz a fegyveres erőszak és a belföldi terrorizmus megfékezéséért – mondta Barack Obama Orlandóban, a vasárnap hajnali tömegmészárlás helyszínén.

Az elnök örömmel vette tudomásul, hogy a szenátus szavazást kezdeményezett arról, hogy megakadályozzák a terrorgyanús kötődésekkel rendelkezők fegyvervásárlását. Obamát Joe Biden alelnök is elkísérte, 49 szál fehér rózsával rótták le kegyeletüket, és találkoztak az áldozatok családtagjaival.

Obama azt mondta: politikájuk „túlságosan is lehetővé tette”, hogy terroristák, vagy akár csak zavart emberek könnyedén és törvényesen fegyvert vásároljanak. Megölelte a gyászolókat, akik megkérdezték tőle, miért ismétlődhet ez meg. Szerinte azoknak, akik ellenzik a fegyvervásárlás és fegyvertartás szigorítását, találkozniuk kellene az orlandói áldozatok hozzátartozóival.

A szivárványszínű zászlókkal fellobogózott városban Obama az áldozatok segítségére siető rendőrökkel, orvosokkal, ápolókkal is találkozott. Ezek után arról beszélt, hogy az amerikaiaknak össze kell fogniuk, és új szempontok szerint közelíteni a fegyveres erőszak problémájához. Politikai táborokon átívelő összefogásra, együttes mnkára van szükség – mondta.

Obamával utazott az elnöki különgépen Marco Rubio republikánus szenátor, volt elnökjelölt-aspiráns is. A floridai politikus ugyancsak összefogásra szólított fel.

John McCain republikánus szenátor eközben Washingtonban úgy nyilatkozott, hogy közvetlenül és személyesen Obama felelős az orlandói tömegmészárlásért, mert kivonta a katonákat Irakból, az al-Kaida Szíriába mehetett és Iszlám Állam lett belőle, ami Obama kudarcának következtében lett az, ami. Később korrigálta nyilatkozatát, azt közölte: nem személyesen Obamát, hanem a nemzetbiztonsággal összefüggő döntéseit hibáztatja. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik