Nagyvilág

Náci kiadványokat járatott a brit képviselőnő gyilkosa

Régóta pszichés problémái voltak annak az 52 éves férfinak, aki meggyilkolta a brit munkáspárti képviselőnőt, Jo Coxot.

A gyanúsított testvére, Scott Mair azt mondta: nehezen fogja fel, mi történt. Beszélt arról, hogy testvére mentális betegségben szenvedett, de kapott kezelést, nem volt erőszakos, és a politika sem érdekelte különösebben.

Ugyanakkor a The Southern Poverty Law Centre nevű jogvédő szervezet azt közölte, hogy Thomas Mair évtizedekig elkötelezett támogatója volt a National Alliance nevű amerikai neoonáci szervezetnek. A merénylő legalább 620 dollárért vásárolt kiadványokat a szervezetről, köztük egy olyan könyvet, amely arról szól, hogyan lehet hétköznapi anyagokból kézifegyvert készíteni.

Az elsődleges információk szerint Mair egy házilagos készítésűnek tűnő fegyverrel adott le három lövést a képviselőnőre, aki aktívan támogatta a brit EU-tagság megtartását. Késsel is megsebesítette.

Az egyik szemtanú azt mondta: az elkövető többször is azt kiabálta, hogy „put Britain first” (Nagy-Britannia mindenekelőtt). Az egyik szélsőjobboldali, bevándorlásellenes tömörülés neve Britain First – ez a szervezet közleményben határolódott el a gyilkosságtól, hangsúlyozva, hogy soha nem buzdítanának ilyesmire.

A Daily Telegraph értesülése szerint Mair az S. A. Patriot című dél-afrikai magazinnak is előfizetője volt, amit egy apartheidpárti csoport ad ki.

A támadás hírére az EU-párti, és a kilépésért kampányoló csoportok közös nyilatkozatban jelentették be, hogy egy héttel a népszavazás előtt minden kampánytevékenységet felfüggesztenek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik