Nagyvilág

Gauck: Németországnak erős Lengyelország kell

Németországnak erős Lengyelországra van szüksége, az európai közösségnek pedig erős Németországra – jelentette ki Joachim Gauck német szövetségi elnök Varsóban, ahova Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök meghívására érkezett péntek délután.

A látogatás a lengyel-német jószomszédsági és baráti együttműködési szerződés aláírásának 25. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezések része, és közvetlen folytatása Andrzej Duda péntek délben befejezett kétnapos berlini látogatásának.

A második világháború utáni kétoldalú viszonyokat rendező szerződést a két ország 1991. június 17-én írta alá.  Joachim Gauck úgy értékelte, a szerződés – a felmerülő nézeteltérések ellenére – máig alapja a német-lengyel együttműködésnek. Hangsúlyozta: Németországnak nem gyenge Lengyelországra, hanem erős keleti szomszédra van szüksége.

A jó kétoldalú együttműködés különösen a mai helyzetben fontos, “amikor többen kétségbe vonják, hogy az integrálódó Európa a helyes megoldás” – mondta. Hasonlóképpen az Európai Unióban senkinek, sem Lengyelországnak, sem Franciaországnak nem lehet érdeke egy gyenge Németország – folytatta Gauck. Úgy vélte: jelenleg nincsenek és a következő nemzedékekben sem lesznek olyan német politikusok, akik országuk hegemóniájára törekednének, mert – mint fogalmazott – “Németország ma az európai közösségi tudatából meríti erejét”.

Andrzej Duda úgy értékelte: az egymást “villámgyorsasággal” követő berlini és varsói találkozások a jószomszédsági viszonyról tanúskodnak, amely egyúttal az európai együttműködésnek is jó példája.

Rámutatott: péntek délután Varsóban megtartotta első ülését a nemzetközi politika ügyeivel foglalkozó lengyel-német szakértői vitacsoport, és a kétoldalú kapcsolatok európai dimenzióját a két államfő részvételével rendezett esti konferencián is elemzik.

Joachim Gauck a közös sajtóértekezlet előtt Beata Szydlo lengyel kormányfővel is egyeztetett, tárgyalásaik napirendjén többek között a jövő héten esedékes brit EU-népszavazás, az ukrán válság, a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozó és az uniós menekültügyi politika szerepelt.

Az említett témák közül mindegyikben tapasztalhatók hangsúlyeltolódások Berlin és Varsó álláspontja között. A legnagyobb eltérés az, hogy Lengyelország ellenzi az állandó menekültelosztási mechanizmus bevezetésére irányuló, Angela Merkel német kancellár által szorgalmazott terveket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik