Nagyvilág

Egy hónapja vergődnek egy csónakban, de nem engedik őket partra szállni

Az indonéz rendőrök figyelmeztetést adtak le, amikor egy heti veszteglés után hat nő megpróbált kiúszni a partra.

Több mint egy hete vesztegel az indonéziai Aceh tartomány partjainál egy hajó, amelyben több mint negyven tamil férfi, nő és gyermek indult útnak nagyjából egy hónapja. A tartomány vezetői nem engedik őket partra szállni, olyannyira, hogy amikor hat nő csütörtökön megpróbálta elhagyni a sekély vízben veszteglő csónakot, a rendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le.

A tartományi szóvivő azt mondta, azért nem hagyják nekik, hogy partra szálljanak, mert az úti céljuk nem Indonézia. „Azt javasoltuk nekik, hogy Ausztrália helyett hazafelé vegyék az útjukat” – mondta. A Nemzetközi Migrációs Szervezet egy csoportja is a helyszínen tartózkodik tolmácsokkal és orvosokkal, de nem engedik őket a tamilok közelébe, akik az indonéz bevándorlási minisztérium egy tisztségviselője szerint Srí Lankáról indultak útnak.

A helyi rendőrfőnök elmondta: a menekülteket ellátták vízzel és élelemmel, és üzemanyagot is adtak nekik. A csónakjukat pénteken a dagály érkeztével kivontatják a nyílt tengerre.

Az indonéz alelnök egyébként kérte a tartományt, hogy fogadja a menedéket kereső embereket, de ennek nem tesznek eleget, annak ellenére, hogy kilenc gyerek és egy terhes nő is van a csónakban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik