Nagyvilág

Az iraki hadsereg már Falludzsa központjában van

Az iraki különleges erők behatoltak pénteken az Iszlám Állam terrorszervezet ellenőrzése alatt lévő Falludzsa központjába, és heves harcok árán elfoglaltak egy kormányzati épületegyüttest – közölte egy iraki parancsnok.

Haider al-Obeidi az AP amerikai hírügynökségnek beszámolt arról is, hogy a katonák jelenleg a központi kórház felett igyekeznek átvenni az ellenőrzést a nyugat-iraki Anbár tartomány városában.

Mint a parancsnok elmondta, a különleges erők helyi idő szerint reggel 6 órakor, a dzsihadistákkal vívott összecsapások után léptek be a városközpontba, és kitűzték az iraki zászlót a visszafoglalt komplexumra, amely a helyi tanács, a rendőrség és a biztonsági szolgálatok épületeiből áll.

A hadsereg előzőleg felszabadította a déli városrészt, aminek köszönhetően több mint 30 ezren tudtak elmenekülni onnan. Félő viszont, hogy Falludzsa központjában még mindig emberek tízezrei lehetnek, akiket az Iszlám Állam védőpajzsként használhat.

Az iraki rendőrség megerősítette a hadsereg előrenyomulását. Raed Saker Dzsavdat országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy a kormányzati épületegyüttes feletti ellenőrzés megszerzése az “állami fennhatóság helyreállítását” jelenti a fővárostól, Bagdadtól csupán 50 kilométerre nyugatra található Fallúdzsában, amelyet 2014-ben foglaltak el a dzsihadisták.

Az iraki hadsereg májusban indított nagyszabású offenzívát a város visszaszerzésére. A hadműveletet a levegőből a Washington vezette nemzetközi koalíció és az iraki légierő is támogatja.

Fallúdzsa a második legnagyobb olyan város az országban, amely az Iszlám Állam kezén van. A város visszafoglalásától a kormány fordulatot vár az Irak északi és nyugati területeit megszállás alatt tartó dzsihadista szervezet elleni küzdelemben. A végső cél az ISIS iraki fellegvárának, Moszulnak a visszavétele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik