Nagyvilág

Izrael még a föld alatt is falat húz Gáza köré

A védelmi miniszter szerint a következő harc az utolsó lesz a Hamász ellen.

Több méter magas, és több tucat méter mélyen a föld alá nyúló biztonsági betonfalat épít Izrael a Gázai övezet köré. Az építkezés költségét nagyjából kétmilliárd sékelre, 150 milliárd forintra becsülik.

A hadsereg vezetése azért határozott a védelmi vonal építéséről, mert végleges megoldást remél a Hamász által ásott föld alatti alagutak ellen, amelyeken keresztül palesztin fegyveresek támadásokat intéznek. Korábban még sok százmilliárd forintosra becsülték egy ilyen betonfal építését, de az újabb számítások szerint ez kevesebből is megoldható.

A hatvan kilométer hosszú fal az övezet körüli harmadik védelmi vonal lesz. A védelmi minisztérium egyik vezetője szerdán arról beszélt: nem tudják vég nélkül folytatni a kifárasztást, ezért a Hamász uralma szempontjából a következő konfliktus lesz az utolsó Gázában.

Izrael északon, a libanoni határ civil településekhez közeli szakaszain is falat épít, miután a Hezbollah vezetője azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja és fennhatósága alá vonja a határ menti izraeli falvakat. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik