Nagyvilág

David Cameron felfüggesztette kampányát a brit politikusnő meggyilkolása miatt

david-cameron(2)(430x286).jpg (Array)
david-cameron(2)(430x286).jpg (Array)

David Cameron brit miniszterelnök lemondta a spanyol kormány nemtetszését kiváltó csütörtöki gibraltári kampányeseményét, miután Jo Cox brit parlamenti képviselőnőt fegyveres támadás ért, és belehalt sérüléseibe.

Nem folytatom a ma esti eseményt Gibraltárban

írta Twitter üzenetében a brit kormányfő, aki azt is hozzátette, helyes, hogy a kampányt felfüggesztették a szörnyű támadás után.

David Cameron 1968 óta az első brit miniszterelnök, aki a Spanyolországba beékelt, Nagy-Britanniához tartozó területen látogatást tett. Érkezését váratlanul, szerda este jelentették be. A Brexit, vagyis a britek uniós kilépése ellen szervezett kampányeseményen vett volna részt, épp egy héttel a referendum előtt.

A spanyol sajtó által történelminek titulált nyilvános beszédét azonban nem tartotta meg, mindössze Fabian Picardo gibraltári főminiszterrel találkozott, majd visszaindult a szigetországba.

A kampányt az Egyesült Királyságban kell folytatni, nem Gibraltáron

így jelezte nemtetszését a látogatással kapcsolatban Mariano Rajoy, spanyol ügyvezető miniszterelnök a közszolgálati rádiónak adott interjújában néhány órával Cameron érkezése előtt.

A spanyol kormányfő a brit képviselőnő meggyilkolásának hírére üzenetet küldött brit kollégájának, amelyben elítélte ezt a durva támadást. Az erőszaknak nincs helye a demokráciában, mondta Mariano Rajoy.

Az Ibériai-félsziget déli csücskében található Gibraltár mindig is érzékeny pont volt a két ország kapcsolatában. Spanyolország, az eredetileg hozzátartozó, mindössze 6,5 négyzetkilométer nagyságú területről 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le. A spanyol kormányok azonban időről-időre megkérdőjelezik a szerződés érvényességét.

A területi vita sok konfliktus forrása: London szerint a spanyol fél változatos korlátozó intézkedésekkel nehezíti a terület közúti, vízi és légi megközelítését, így próbálva kicsikarni engedményeket tőlük a szuverenitás kérdésében.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik