Nagyvilág

Százával fogadják be a görögök a menekülteket

Mintegy 800 bevándorló kapott menekültstátust az elmúlt hetekben Görögországban, s ezzel már nem szállíthatóak vissza Törökországba, ahogy azt az EU és Ankara közötti migrációsügyi egyezmény egyébként előírná, közölte szerdán a Kathimerini című görög lap.

A tendencia hátterében az áll, hogy számos, a menedékkérelmek elbírálásával foglalkozó görög bíró nem ismeri el Törökországot biztonságos államnak, aminek következtében a menedékkérők szinte automatikusan menekültstátust kapnak a dél-európai országban.

A görög parti őrség egyik tisztségviselője megerősítette a lap értesüléseit anélkül, hogy megnevezte volna az engedélyezett menedékkérelmek pontos számát.

A Kathimerini szerint javarészben szíriai gyerekekről, nőkről és betegekről van szó, és családegyesítés céljából kaptak menedéket. Rokonaik ugyanis már korábban megérkeztek észak- vagy dél-európai államokba.

Az Európába irányuló menekültáradat feltartóztatását célzó EU-török migrációs egyezmény értelmében a március 20. után Görögországba érkezett illegális határátlépőket visszaszállítják Törökországba, de csak menedékkérelmük megvizsgálását követően, ha elutasítják azt.

Az égei-tengeri görög szigeteken jelenleg több mint 8000 menekült vesztegel, úgynevezett hot spotokban (befogadó- és regisztrációs központokban).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik