Nagyvilág

Példátlan tiltakozás Kínában a kutyahúsevő fesztivál ellen

Már nem csak a nyugatiak gyomra fordul fel a hírhedt eseménytől, ahol ebek ezreit vágják le, hogy ételt készítsenek belőlük.

Minden jel arra mutat, hogy meg vannak számlálva a napjai a kínai Yulin városában tartott híres kutyahúsevő fesztiválnak, ami ellen már évek óta hangosan tiltakoznak nemzetközi állatvédő szervezetek, akikhez már kínai aktivisták is csatlakoztak. Június 10-én helyi állatvédő aktivisták Pekingben nyújtottak át egy petíciót a yulini kormányzat irodájában, amiben arra kérik Hszi Csin-ping kínai államfőt, hogy tiltsa be a fesztivált. A petíciót a helyi sajtóban megjelent hírek szerint minden korábbinál többen, nagyjából 11 millióan írták alá.

A vietnami határhoz közel található Yulin városában – aminek környékén évszázadok óta kutyahúsból készült ételekből csapnak lakomákat, a nyári napforduló megünneplésére – több mint tízezer kutyát öltek le a kilencvenes évek vége óta évente megrendezett kutyahúsevő fesztiválon. Az esemény ellen azonban az utóbbi években egyre erőteljesebben kezdtek el tiltakozni kínai állatvédők, aminek lassan meg is lett az eredménye.

Három éve még  még csak pár tucatnyi aktivista utazott el a nagyvárosba, hogy a helyszínen tiltakozzon a kutyák lemészárlása ellen, de már akkor olyan nagy felháborodás fogadta az eseményt a kínai közösségi oldalakon, hogy a helyi önkormányzat már kénytelen volt kisebb lépéseket tenni a fesztivál ellen. Megtiltották az ebek utcán való levágást, valamint az utcai étkezést, a kutyahúst árusító boltokat pedig felszólították, hogy szedjék le kutyahúst hirdető feliratokat.

Yulin kutyahús (Array)
Kutyahúst áruló nő Yulinban (Fotó: Europress)

Közben a helyi éttermek a kereslet jelentős csökkenéséről számoltak be a kínai sajtónak. A beszámolók szerint 2015-ben és 2014-ben az addig megszokott több mint tízezer kutya helyett már „csak” kétezer állatot vágtak le, hogy kiszolgálják a kutyahúsra éhes fesztiválozókat. Közben állatvédő aktivisták lepték el a fesztivált, hogy a mészárszékek elől felvásárolják a levágásra ítélt ebeket. Tavaly egy csoport félmillió jüant (21 millió forint) költött a kutyák megvásárlására, több mint 1300 ebet mentve meg ezzel.

Lopott házi kedvencek és elfogott kóbor kutyák az étlapon

A fesztivál támogatói általában azzal szoktak védekezni, hogy az ételnek levágott kutyákat kifejezetten a húsukért tenyésztik állattartók, ugyanúgy, mintha kecskét vagy disznót tartanának, így nincsen semmi kivetnivaló levágásukban. A valóság azonban az, hogy a yulini fesztiválon elfogyasztott kutyák nem ilyen „kutyafarmokról” érkeznek, hanem nagy többségében ellopott házőrzők és befogott kóbor ebek kerülnek az asztalokra.

Közben a kutyahús fogyasztása is kezd visszaszorulni Kínában, ahogy egyre több és több ember házi kedvencként tart ebet, és a kutyákat ott is, mint az ember legjobb barátját kezdik el tisztelni. Bár Kína egyes részein a kutyákat továbbra is egyenrangúnak tartják a többi haszonállattal, és szerintük kutyát enni semmiben sem különbözik bármely más állatból lakmározni, ez a nézőpont kezd visszaszorulni.

A Shanghaiist beszámolója szerint a kínai közösségi oldalakon futótűzként terjedt egy, a „kutya csak egy haszonállat” érvre szóló bejegyzés, aminek írója közölte:

Láttál már egy disznót, ami megvédi a gazdáját? Láttál már egy kacsát, ami egy vakot vezet, vagy egy csirkét, ami kábítószert szagol ki? A halad üdvözöl, amikor hazaérsz? Amikor veszélyben vagy, a tehened veled marad, és mindent megtesz megmentésedre?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik