Nagyvilág

Lemondott a korrupciós botrányba keveredett tokiói kormányzó

Benyújtotta lemondását szerdán a közpénzeket magáncélokra való felhasználással vádolt Maszuzo Joicsi tokiói kormányzó mindössze néhány órával azelőtt, hogy az ellene kezdeményezett bizalmatlansági indítványról szavazott volna a tokiói városi tanács, jelentette az NHK japán állami televízió.

A 67 éves politikus menesztését szinte egyhangúlag követelték a helyi képviselők, akik azzal gyanúsítják Maszuzót, hogy közpénzből magának és családjának több alkalommal luxusszállodai szobákat vett ki, méregdrága éttermekben evett és más költséges hobbiját finanszírozta.

A kormányzót 2014 februári megválasztásakor még támogató, kormányzó Liberális Demokrata Párt ugyancsak csatlakozott a kilenc politikai formáció által közösen kezdeményezett, Maszuzo elleni bizalmatlansági indítványhoz.

A japán sajtó értesülései szerint lemondását megelőzően a politikus megpróbálta meggyőzni a városi tanácsot arról, hogy halasszák el az indítványról való szavazást az augusztusban esedékes Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok utánra. Érvelése szerint az eseményen a 2020-as olimpiát rendező Japánnak is aktívan jelen kellene lennie, a tokiói kormányzó pedig jelentős mértékben belefolyt az előkészületekbe.

A 2020-as tokiói olimpiát botrányok sorozata kíséri: a rendezés jogának elnyerésekor felmerült a korrupció gyanúja, az első stadionépítési projekt túl költségesnek bizonyult, ezért elvetették és az olimpia először bemutatott emblémáját plágiumgyanú miatt visszavonták.

Abe Sindzó japán kormányfő 2012 decemberi ismételt hatalomra kerülése óta négy minisztere távozott korrupciós vagy vesztegetési botrányok miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik