Nagyvilág

Francia rendőrgyilkosság: “Temetőt fogunk csinálni az Eb-ből”

Larossi Abballa újabb merényletekre szólított fel a közösségi oldalakon – a Facebook mellett a Twitteren is -, mielőtt a kommandósok végeztek vele.

David Thomson, a külföldre sugárzó francia közszolgálati rádió, az RFI terrorizmussal foglalkozó újságírója szerint a 13 perces felvételt 98-an nézték meg a Facebookon, mielőtt a rendőrség 11 órával a kiposztolás után törölte.

Az iszlamista radikalizmusa miatt megfigyelt 25 éves férfi nagyon nyugodt és mosolygós azon a felvételen, amelyet néhány perccel a gyilkosságok után a rendőr házaspár lakásában töltött fel a Facebookra.

Davis Thomson szerint az elkövető előre megírt szöveget olvasott fel, amelyben újabb merényletekre szólított fel. A Mohamed Ali néven nyitott Twitter-oldalán pedig hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vezetőjének, majd a muzulmánoknak azt üzenete, hogy

kötelező a dzsihád, mert az védelmi jellegű

– mondta a francia újságíró.

Az áldozatok házában – az életben hagyott hároméves gyerek jelenlétében – készült felvételen Larossi Abballa azt mondja, hogy “megölt egy rendőrt és a feleségét”. Majd rendőrök, újságírók, közéleti személyiségek, börtönőrök és rapperek elleni merényletekre szólít fel, tucatnyi ismert embert néven nevezve.

Temetőt fogunk csinálni az Eb-ből

– mondta az elkövető a négy nappal kezdődött franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságra utalva. Ezek után arra kérte 160 követőjét és mindenekelőtt az Iszlám Államhoz kötődő “kapcsolatait”, hogy tegyék közzé: magára vállalta a támadást. Ezzel magyarázható a francia újságíró szerint az, hogy az Amak iszlamista ügynökség, amely az orlandói mészárlást is az Iszlám Állam akciójának nevezte, azt állította, hogy az ő harcosuk ölte meg a Magnanville közelében fekvő Les Mureaux rendőrfőnök-helyettesét és feleségét.

Larossi Abballa egyébként az áldozatairól is tett ki felvételeket a Facebookra.

A Le Monde című francia napilap kommentárja szerint Larossi Abballa a legnehezebben kivédhető potenciális terrorista profiljának felel meg, miközben a teljes francia rendőrség és terrorelhárítás az Eb biztosítására koncentrált. A rendőrség tartott attól, hogy a puha, azaz kevésbé védhető célpontok nagy kockázatnak vannak kitéve a torna alatt.

A feltételezett elkövető hétfő este támadt a 42 éves helyi rendőrparancsnokra, amikor az éppen be akart menni a házába. Miután a támadó kilenc szúrással megölte a civil ruhás férfit, annak feleségével és gyerekével együtt elbarikádozta magát a családi házban. A rendőrség elitalakulatai hétfőn 15 percen belül kiszálltak a helyszínre, és tárgyalásokba bocsátkoztak a férfival, az alkudozás több mint két órán át tartott. Miután a tárgyalások nem vezettek eredményre, a különleges egységek behatoltak az épületbe, az elkövetőt agyonlőtték; odabent a rendőr feleségének holttestére bukkantak.

A férfi az Iszlám Állam terrorszervezetre hivatkozott a túsztárgyalások során. Szemtanúk arról számoltak be a nyomozóknak, hogy a parancsnokra mért támadáskor Allah akbar kiáltást hallottak.

A 25 éves, francia állampolgárságú Larossi Abballát hét társával együtt 2011-ben letartóztatták, mert iszlám harcosokat toborzott és közvetített Pakisztánba. Terrorcselekmény előkészítésében való bűnrészesség miatt három év börtönbüntetésre ítélték, amelyből két és fél év volt letöltendő. Szabadulása óta – radikalizmusa miatt – a terrorelhárítók megfigyelése alatt állt, érintett volt egy szíriai dzsihadista hálózat elleni nyomozásban is, telefonját lehallgatták, de a rendőrség nem észlelt arra utaló jeleket, hogy azonnali terrortámadásra készülne. Korábban köztörvényes bűncselekmények miatt is elítélték.

AZ AP hírügynökség szerint az elkövetőnek egy listányi célpontja volt, ami újságírókat és közszereplőket tartalmazott.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik