Nagyvilág

Csökkentette az Európába érkező menekültek számáról szóló előrejelzését az ENSZ

Az év elején 2016 egészére prognosztizált, csaknem egymilliós adathoz képest sokkal kevesebb, mintegy 248 ezer menedékkérőnek és migránsnak a Földközi-tenger keleti medencéjéből Európába való érkezését jelezte előre hétfőn az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A világszervezet szakosított szerve kifejtette, a becsült adat a Törökországból Görögországba vezető útvonalon keresztül eddig érkezett 156 ezer menedékkérő és migráns, valamint a várakozások szerint az év második felében érkező, mintegy 92 ezer migráns számából tevődik össze.

A Közel-Keletről Törökországon, majd Görögországon keresztül Nyugat- és Észak-Európába tartók száma jelentősen lecsökkent, miután február elején Macedónia, majd azt követően a balkáni útvonal mentén fekvő többi ország is lezárta határát a bevándorlók előtt. A migránsok és menedékkérők számát tovább csökkentette az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött, a menekültválság megoldását célzó alku is.

A UNHCR beszámolója leszögezte, “miközben az egykori (balkáni) útvonal mentén jogi és fizikai korlátozásokat vezettek be, nem fog alábbhagyni a menekültek és migránsok motivációja, hogy elérjék Európa további részeit”.

Hozzátette, hogy így jelentősen fennáll annak a kockázata, hogy az útvonal mentén fekvő országokban maradt emberek embercsempész-hálózatokhoz forduljanak, és így próbálják továbbutazásukat biztosítani. Ez a migránsokat és menedékkérőket komoly veszélyeknek teszi ki, és azt is akadályozza, hogy humanitárius segítséghez jussanak – mutatott rá a főbiztosság.

A jelentésben a szervezet nem tért ki az Európába tartó migráció másik jelentős útvonalára, a Líbiából Olaszországba vezető tengeri útra. Ezen keresztül idén már csaknem 50 ezren jutottak Európába és több mint 2400-an vesztették életüket a Földközi-tengeren.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) korábban közölte, nincsenek jelei annak, hogy a balkáni útvonal lezárásával a Líbiából induló tengeri útra terelődött volna át a Közel-Keletről menekülők figyelme. Leszögezte, hogy az utóbbi útvonalon keresztül továbbra is többségében Afrikából, míg a görög szigeteken keresztül vezető útvonalon át a korábbiakhoz hasonlóan jelenleg is többnyire szíriaiak, afgánok és irakiak érkeznek Európába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik