Nagyvilág

Az amerikai belbiztonsági miniszter szerint hidakat kell építeni az amerikai muszlim közösségekkel

Jeh Johson belbiztonsági miniszter szerint kedd reggel egy amerikai televízió műsorában azt mondta, a floridai tömegmészárlás után inkább “hidakat kell építeni az amerikai muszlim közösségekkel”. A miniszter leegyszerűsítő javaslatnak minősítette, hogy annak alapján tiltsák meg az amerikai beutazást valakinek, hogy milyen vallású.

Ez ellentétes hatást érne el és nem is működne

– fogalmazott Jeh Johnson.

A miniszter szerint már csak azért is inkább hidakat kell építeni, s elsősorban az amerikai muszlim közösségekkel, hogy bátorítsák őket a nemzetbiztonsági erőfeszítések támogatására. A tárcavezető ezzel kimondatlanul is a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump hétfői állásfoglalására reagált.

Trump ugyanis New Hampshire-ben egy kampánygyűlésen ismételten arra szólított fel, hogy tiltsák meg az amerikai beutazást muszlim vallású embereknek és azoknak, akik a szerinte terrorizmust támogató országokból érkeznének. A várható republikánus elnökjelölt azt is hangsúlyozta, hogy az orlandói merénylő afgán bevándorlók gyermeke volt.

Interjújában Johnson elhárította, hogy kommentálja Trump megjegyzéseit. Inkább arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikaiaknak ébernek kell lenniük és figyelniük kell minden olyan jelenségre, amely az “otthoni terrorizmusra”, tehát az amerikai földön kialakuló terrorizmusra utal.

Viszont kitért a miniszter Trumpnak arra a megjegyzésére, miszerint Obama elnök nem védi meg az amerikaiakat és Amerikát. Johnson leszögezte: hét éve dolgozik együtt Obamával, s az elnök első számú gondja mindig is az amerikaiak és a haza védelme volt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik