Nagyvilág

Terrorszervezet tagjai is vásárolhatnak fegyvereket Amerikában

Omar Mateen nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, korábban Ron Hooker, az FBI floridai regionális vezetője azt mondta, munkatársai 2013-ban és 2014-ben kihallgatták a férfit. Első alkalommal munkatársai jelentették be a rendőrségen, mert a munkahelyén radikálisnak ítélt kijelentéseket tett. Az FBI azonban nem talált arra utaló nyomot, hogy Mateennak kapcsolatai lettek volna dzsihadista terrorszervezetekkel.

Egy évvel később arról faggatták, hogy ismerte-e Moner Mohammed Abusalhát, azt az amerikai öngyilkos merénylőt, aki 2014-ben egy robbanóanyagokkal megrakott teherautóval nekihajtott az egyik kormányzati épületnek Szíriában. Kiderült, hogy Mateen és Abusalha ugyan ismerte egymást, de csak futólag, és semmiféle kapcsolat nem volt köztük. Az FBI nem tartotta megfigyelés alatt Mateent.

A Washington Post cikke szerint a hatályos szövetségi törvények szerint nem kizáró ok a fegyvervásárláskor, ha valaki terrorszervezet tagja.

Kizáró ok csak az, ha valakit korábban elítéltek, drogproblémái vannak vagy családon belüli erőszak elkövetője.

A WP szerint 2004 és 2014 között összesen 2233 alkalommal próbáltfegyvert vásárolni olyan, aki az FBI szerint gyanúsítható terrorizmussal összefüggő kapcsolatokkal, 91 százalékban sikerült is neki.

Kiemelt kép: az áldozatokra emlékeznek, MTI/AP/Atlanta Journal-Constitution/Branden Camp

(Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik