Nagyvilág

Felbolygatta az elnökválasztási kampányt az orlandói merénylet

Donald Trump és Hillary Clinton is igyekszik minél jobban kihasználni minden idők legvéresebb amerikai lövöldözését.

Nem kellett sokat várni arra, hogy a republikánus és a demokrata elnökjelölt megszólaljon a floridai Orlando egyik híres melegbárjában történt, ötven halálos áldozatot követelő lövöldözéssel kapcsolatban, és az eseményre reagálva átalakítsák már betervezett kampányterveiket. Donald Trump és Hillary Clinton is először a Twitteren reagált vasárnap reggel a támadás hírére.

Szörnyű incidens Floridában. Imádkozom  minden áldozatért és családjukért. Mikor lesz ennek vége? Mikor leszünk kemények , okosak és éberek” – írta Trump.

A Floridából érkező szörnyű hírekre ébredtem. Ahogy több információra várunk, minden gondolatom a szörnyű tett által érintettekkel van” – írta Clinton. Aki mindezt spanyolul is megtette.

Aztán mindketten gyorsan kampány-üzemmódba kapcsoltak.

Donald Trump republikánus elnökjelölt

volt a gyorsabb, de a gyorsaságnak először meg is lett az ára, egy túl lazán megfogalmazott Twitter-bejegyzése miatt („Értékelem a gratulációkat, hogy igazam volt a radikális iszlám terrorizmussal kapcsolatban”) ellenfelei máris azzal vádolták meg, hogy saját önfényezésére használja fel a tragédiát.

A republikánus elnökjelölt később a Facobook-oldalán tett közzé hosszabb közleményt a lövöldözéssel kapcsolatban. Trump „tragikus terrortámadásként” jellemezte a merényletet, amit hivatalosan még nem neveztek terrortámadásnak az amerikai hatóságok, közölve, hogy „nemzetünket egy radikális iszlamista terrorista támadta meg”. Az üzletemberből lett politikus lemondásra szólította fel Barack Obama amerikai elnököt, amiért nem mondta ki azokat a szavakat, hogy „radikális iszlám”, és szerinte Clintonnak ki kéne szállnia a versenyből, ha ugyanezt nem tudja megtenni.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A bevándorlás-ellenes retorikájával a republikánus előválasztások alatt nagy sikert aratott Trump megemlítette, hogy „a terrorista” afgán bevándorlók gyermeke, és hozzátette: évente több mint százezer migráns érkezik az Egyesült Államokba a Közel-Keletről, és Clinton „drámaian megnövelné” ezt a számot, miközben „nincsen lehetőségünk leellenőrizni őket”, és megakadályozni radikalizálódásukat. Twitter-oldalán pedig közölte, hogy „ami Orlandóban történt, az csak a kezdet”, megemlítve, hogy a muszlimok kitiltását javasolta, mert „keménynek kell lenni”.

A milliárdos üzletember elnökválasztási kampányának egyszer már jót tett egy terrortámadás, és az arra adott reakciója. A tavaly december elején, a kaliforniai San Bernandinóban történt lövöldözés után jelentősen emelkedett népszerűsége a republikánus szavazók körében a merényletre adott kemény nyilatkozatainak köszönhetően.  Kérdés, hogy az országos választáson szavazó emberek körében ezzel mekkora sikert arat majd. Mindesetre az időzítés jól jött Trumpnak, aki kampánya legrosszabb hetein van túl, és a sajtó figyelme is egyre inkább a Clinton-kampány felé fordult.

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt

szintén a Facebook-oldalán tett közzé közleményt, amiben „terrorcselekménynek”, valamint „gyűlöltcselekménynek” nevezte a melegbár elleni támadást. Az egykori külügyminiszter kijelentette, hogy „meg kell duplázni erőfeszítéseinket, hogy megvédjük országunkat a külföldről és itthonról érkező fenyegetésektől.”  Clinton megemlítette, hogy „együtt kell dolgoznunk szövetségeseinkkel” a terrorszervezetek elleni küzdelemben, hozzátéve, hogy közben nem szabad engedni a megfélemlítésnek, és nem szabad feladni az amerikai értékeket.

Hillary Clinton március 1-i beszéde a szuperkedden Miamiban. Forrás: AFP / RHONA WISE
Hillary Clinton március 1-i beszéde a szuperkedden Miamiban. Forrás: AFP / RHONA WISE

A melegek közösségével baráti kapcsolatot ápoló Clinton külön kiemelte, hogy a fegyveresen egy melegbárt támadt meg (ezt Trump, és általában a republikánus politikusok nem tették meg), a meleg büszkeség hónapja közben, és közölte velük: „több millió szövetségesetek van az egész országban, és én is közéjük tartozom”. Majd hozzátette, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy „szabadon, nyíltan és félelem nélkül” élhessék életüket, mert „a gyűlöletnek nincs semmi helye Amerikában”.

Végül a fegyvertartási szabályok szigorítását kampánya egyik központi elemévé tevő Clinton közölte, hogy nem szabad engedni, hogy terroristák és erőszakos bűnözők olyan fegyvereket szerezzenek, mint amit az orlandói merénylő is használt. „Háborús fegyvereknek nincsen helye az utcáinkon” – jelentette ki Clinton.

Programváltozás

A lövöldözés miatt Donald Trump bejelentette, hogy mégsem tartja meg hétfőre tervezett New Hampshire-i kampánygyűlését, valamint két adománygyűjtő rendezvényt. A republikánus elnökjelölt hétfőn eredetileg egy, a demokrata elnökelölt „piszkos ügyeivel” foglalkozó beszédet tartott volna Saint Anselm főiskolán, de ahelyett most kampánya közlése szerint „a terrortámadással, bevándorlással és nemzetbiztonsággal” foglalkozik majd beszédében. A Clinton-kampány pedig egy szerdára tervezett, nagy érdeklődéssel várt kampányeseményt halasztott el, amin Barack Obamával együtt lépett volna fel.

Közben a Libertariánus Párt elnökjelöltje, Gary Johnson

arra szólította fel, hogy senki se használja ki politikai célokra az orlandói merényletet.  Az idei elnökválasztáson várhatóan minden korábbinál több szavazatra számító politikus a Washington Postnak eljuttatott közleményében kijelentette:

Hagynunk kell a hatóságokat, hogy végezzék a dolgukat, meg kell érteni, hogyan történhetett meg ez a támadás, és annak megfelelően reagálni rá. Nincs itt az idő a politizálásra, vagy arra, hogy elhamarkodott következtetéseket vonjunk le.”

Látva Trump és Clinton reakciót, Johnson hiába várhat erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik