Nagyvilág

Az Iszlám Állam tagja volt az orlandói merénylő, igaz, ehhez nem kellett sok

A hír, miszerint a 29 éves orlandói elkövető az ISIS nevében cselekedett, több kérdést felvet. A támadó a terrorszervezet tagja volt? Vagy csak nagyobb hírverést akart szerezni magának?
A válasz az Iszlám Állam szempontjából teljesen lényegtelen.

Az Egyesült Államokban ez volt a harmadik olyan támadás, amelyet nem ISIS-tagok, hanem a szervezet nevében cselekvő szimpatizánsai követtek el.

Az elmúlt két évben a szervezet propagandájának fő célja szimpatizánsainak mozgósítása volt. Omar Mateen, az orlandói elkövető a 911 kezelőjének azt mondta a telefonban, hogy fogadalmat tett az Iszlám Államnak. Az ISIS protokollban a sokat hangoztatott „fogadalom” központi szerepet játszik.

2015 decemberében a kaliforniai San Bernardino-ban élő támadók röviddel a lövöldözés előtt a Facebookon posztolták ISIS-hez való elkötelezettségüket. 2015 májusában Texasban Elton Simpson a Twitteren adta hírül az Iszlám Államhoz való hűségét, majd támadást indított egy Mohamed próféta karikatúrájáról szóló kiállítás közelében.

A nyilvánosság előtt tett fogadalom az ISIS egyetlen elvárása azok felé a szimpatizánsai felé, akik terrortámadást követnek el a szervezet nevében.

Múlt hónapban Abu Muhammad al-Adnani, a terrorszervezet szóvivője éves beszédében halálos merényletek elkövetésére szólította fel támogatóit a Ramadán időszakban.

Adnani üdvözölte az Egyesült Államok ellen elkövetett támadásokat: “a határaikon belül elkövetett legkisebb támadás is drágább számunkra bármelyik szervezett akciónknál. És a legkártékonyabb az ő számukra.”

isis_

2014 szeptemberében Adnani világossá tette, hogy bárki bárhol elkövethet támadást a szervezet nevében.

Senki engedélyére nincsen szükségetek – fogalmazott.

Azoknak a támadóknak, akik nem tudnak fegyvert szerezni, azt javasolta, követ, kést és a robbantáshoz autót használjanak.
A szervezet kitartóan dolgozik azon, hogy felbujtó gépezete a leghatékonyabban működjön. Elárasztotta az internetet propagandájával, dzsihádista tartalomfeltöltőket képzett ki, akik a Twitteren, a Facebookon és a összes közösségi médiában közvetítik üzenetét.Az orlandói támadás tökéletes összhangban áll a terrorszervezet küldetésével. Az ISIS korábban már több alkalommal tett közzé olyan felvételeket, amelyeken a szervezet fegyveresei homoszexuálisnak vélt férfiakat löknek le magas épületekről.

Charlie Winter, a Georgia State University kutatója szerint

az Iszlám Állam nagyon okosan cselekedett. Olyan helyzetet teremtett, amelyben bárki, a szervezethez fűződő közvetlen kapcsolat nélkül képes támadásokat végrehajtani.

Nyilvános fogadalomtétel után egy elszigetelt dzsihádistából az Iszlám Állam ünnepelt harcosa lesz.
Vasárnap, nem sokkal az után, hogy Mateen felvette a kapcsolatot az ISIS-szel, a szervezet hivatalos hírügynöksége „saját forrására” hivatkozva megerősítette, hogy Mateen az Iszlám Állam nevében cselekedett.

A dzsihádisták ünnepeltek az interneten. Részleteket osztottak meg Adnani beszédéből, és az orlandói támadó arcképére cserélték profilképüket a Twitteren.

(via New York Times)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik