Külföld

Az Iszlám Állam tagja volt az orlandói merénylő, igaz, ehhez nem kellett sok

Jászberényi Sándor
Jászberényi Sándor

újságíró, haditudósító, író. 2016. 06. 13. 17:07

A hír, miszerint a 29 éves orlandói elkövető az ISIS nevében cselekedett, több kérdést felvet. A támadó a terrorszervezet tagja volt? Vagy csak nagyobb hírverést akart szerezni magának?
A válasz az Iszlám Állam szempontjából teljesen lényegtelen.

Az Egyesült Államokban ez volt a harmadik olyan támadás, amelyet nem ISIS-tagok, hanem a szervezet nevében cselekvő szimpatizánsai követtek el.

Az elmúlt két évben a szervezet propagandájának fő célja szimpatizánsainak mozgósítása volt. Omar Mateen, az orlandói elkövető a 911 kezelőjének azt mondta a telefonban, hogy fogadalmat tett az Iszlám Államnak. Az ISIS protokollban a sokat hangoztatott „fogadalom” központi szerepet játszik.

2015 decemberében a kaliforniai San Bernardino-ban élő támadók röviddel a lövöldözés előtt a Facebookon posztolták ISIS-hez való elkötelezettségüket. 2015 májusában Texasban Elton Simpson a Twitteren adta hírül az Iszlám Államhoz való hűségét, majd támadást indított egy Mohamed próféta karikatúrájáról szóló kiállítás közelében.

A nyilvánosság előtt tett fogadalom az ISIS egyetlen elvárása azok felé a szimpatizánsai felé, akik terrortámadást követnek el a szervezet nevében.

Múlt hónapban Abu Muhammad al-Adnani, a terrorszervezet szóvivője éves beszédében halálos merényletek elkövetésére szólította fel támogatóit a Ramadán időszakban.

Adnani üdvözölte az Egyesült Államok ellen elkövetett támadásokat: “a határaikon belül elkövetett legkisebb támadás is drágább számunkra bármelyik szervezett akciónknál. És a legkártékonyabb az ő számukra.”

2014 szeptemberében Adnani világossá tette, hogy bárki bárhol elkövethet támadást a szervezet nevében.

Senki engedélyére nincsen szükségetek – fogalmazott.

Azoknak a támadóknak, akik nem tudnak fegyvert szerezni, azt javasolta, követ, kést és a robbantáshoz autót használjanak.
A szervezet kitartóan dolgozik azon, hogy felbujtó gépezete a leghatékonyabban működjön. Elárasztotta az internetet propagandájával, dzsihádista tartalomfeltöltőket képzett ki, akik a Twitteren, a Facebookon és a összes közösségi médiában közvetítik üzenetét.Az orlandói támadás tökéletes összhangban áll a terrorszervezet küldetésével. Az ISIS korábban már több alkalommal tett közzé olyan felvételeket, amelyeken a szervezet fegyveresei homoszexuálisnak vélt férfiakat löknek le magas épületekről.

Charlie Winter, a Georgia State University kutatója szerint

az Iszlám Állam nagyon okosan cselekedett. Olyan helyzetet teremtett, amelyben bárki, a szervezethez fűződő közvetlen kapcsolat nélkül képes támadásokat végrehajtani.

Nyilvános fogadalomtétel után egy elszigetelt dzsihádistából az Iszlám Állam ünnepelt harcosa lesz.
Vasárnap, nem sokkal az után, hogy Mateen felvette a kapcsolatot az ISIS-szel, a szervezet hivatalos hírügynöksége „saját forrására” hivatkozva megerősítette, hogy Mateen az Iszlám Állam nevében cselekedett.

A dzsihádisták ünnepeltek az interneten. Részleteket osztottak meg Adnani beszédéből, és az orlandói támadó arcképére cserélték profilképüket a Twitteren.

(via New York Times)

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.