Nagyvilág

A görögök elkezdték nyilvántartásba venni a menekülteket

A bevándorlásügyi minisztériumból származó információk szerint a regisztráláskor azt is tisztázzák, hogy kik akarnak menedéket kérni a görög államtól.

A menekültügyi eljárásokat Görögországban jelenleg elsősorban az égei-tengeri szigeteken lévő regisztrációs központokban folytatják le. Minden olyan menedékkérőt és menekültet ezekben a létesítményekben helyeznek el, aki az Európai Unió és Törökország között márciusban létrejött menekültügyi paktum hatályba lépése óta illegálisan utazott be Görögországba. Számuk több mint 8 ezerre tehető. Az egyezmény értelmében menedékkérelmük feldolgozását követően – ha kérelmüket elutasítják – vissza lehet őket küldeni Törökországba.

Azok esetében, akik még korábban eljutottak a szárazföldre, egyelőre tisztázatlan a helyzet. Sok menekültet már regisztráltak egyszer, de többségüknek időközben lejárt a tartózkodási engedélyük.

Görögországban a nyugat-balkáni migrációs útvonal márciusi lezárása óta több mint 50 ezerre duzzadt a Törökország felől érkezett menekültek és menedékkérők száma. A EU-török paktum hatására lényegesen kevesebben vágnak neki a tengeri útnak, és míg februárban napi átlagban 2000 ember érkezett, addig mára számuk átlagosan napi 30 főre csökkent.

A rendőrség hétfő reggel kezdte meg két rögtönzött menekülttábor kiürítését a macedón határ közelében, Polikasztrótól nem messze. Autóbuszokkal nagyjából 3 ezer embert szállítanak el az állami befogadóközpontokba.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik