Nagyvilág

Elbarikádozták magukat az Iszlám Állam szélsőségesei

Elbarikádozták magukat az Iszlám Állam harcosai a líbiai egységkormányhoz hű milíciák által ostromlott Szirtben, hogy elhúzódó utcai harcokban űzzék ki a támadókat, közölte vasárnap a szélsőségesekkel szembeni katonai műveleteket összehangoló parancsnokság szóvivője.

Mohamed al-Gaszri dandártábornok szerint a szélsőségesek visszavonultak a város sűrűn beépített térségébe, míg mesterlövészeik a háztetőkön foglaltak el lőállásokat. A tripoli kormányhoz hű fegyveresek tüzérségi támadásokat hajtanak végre a terület ellen, remélve, hogy ez megtöri az Iszlám Állam védelmét még az előrenyomulásuk előtt, tette hozzá.

A dzsihadisták a nap folyamán öngyilkos merényletekkel próbálták feltartóztatni a kormányerők haladását. Reda Ísza líbiai katonai szóvivő az AFP francia hírügynökségnek elmondta: az iszlamisták robbanócsapdákat telepítenek az általuk tartott mintegy öt négyzetkilométeres, sűrűn lakott belvárosi területen, illetve három gépkocsiba rejtett pokolgép robbant vasárnap a katonák közelében, akik közül többen megsebesültek.

Pénteken a milíciák elfoglalták Szirt kikötőjét.

Gaszri tábornok megerősítette azt is, hogy külföldi katonai tanácsadók, köztük britek és amerikaiak segítik a városnál harcoló, jórészt Miszrátából érkezett milicistákat. A tábornok szerint a helyzet olyan súlyossá vált az Iszlám Állam szempontjából, hogy – hírszerzési adatok szerint – helyi vezetői elmenekültek a sivatagba.

Vasárnapi értesülések szerint néhány dzsihadista leborotválta szakállát, hogy elmenekülhessen az ostromlott városból.

A május 12-én indult offenzíva kezdete óta a kormányhű erők soraiból 137-en életüket vesztették és 500-an megsebesültek.

Külföldi titkosszolgálatok 5000 főre becsülik az Iszlám Állam harcosainak számát Líbiában, ugyanakkor nem tudni, hogy a terrorszervezet legfontosabb észak-afrikai támaszpontján, Szirtben hányan vannak.

Szirt az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló egyetlen jelentősebb város Szíria és Irak területén kívül. Az iszlamisták tavaly szállták meg a 2011-ben megbuktatott és meggyilkolt Moammer Kadhafi líbiai diktátor szülővárosát, kihasználva a rivális líbiai csoportok közötti konfliktust és a zűrzavart, amely Kadhafi halála után lett úrrá az országon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik