Nagyvilág

Menekültekkel mentené meg a keletnémet kisvárost a polgármester

Sokan nem lelkesednek az elképzeléseiért, de a kereszténydemokrata településvezető szerint nem marad, aki dolgozzon, és nem lesz, aki adót fizessen.

Ha évente 10-15 menekült család érkezne, az jelentősen javítana a település kilátásain – véli a kelet-németországi Hettstedt polgármestere. A kelet-németországi kisvárosban jelenleg 15 ezren élnek, pedig korábban voltak húszezren is. A kommunizmus bukása óta azonban a fiatalok menekülnek innen, a helyi vállalkozók viszont arra panaszkodnak, hogy nincs elég munkaerő. Az előrejelzések szerint a következő évtizedben még ötezerrel csökkenhet a település lélekszáma, és még nagyobb gond lehet a munkaerőhiány, mert az egyre több nyugdíjba vonuló dolgozónak nincs utánpótlása.

Az egykori NDK területén azonban nem kimondottan népszerű álláspont, hogy menekültekkel oldják meg a problémákat. A tartományi választáson kiugróan magas, több mint 30 százalékos szavazati arányt ért el az AfD párt, amely úgy tartja, hogy az ország nem tudja integrálni a muszlimokat, és azt gondolják róluk, hogy hitük és hagyományaik szöges ellentétben vannak a németországi értékekkel. Az egyik tartományi képviselőjük azt mondta: inkább a fiatalok marasztalásával kellene foglalkozni.

Hettstedtben már most is élnek menedékkérők. Egyikük, egy 33 éves szíriai villanyszerelő azt mondta: tökéletesen meg akar tanulni németül, és elhelyezkedni a szakmájában. Ugyanakkor azt érzi, nem könnyű beilleszkedni, a helyiek eleve úgy tekintenek rájuk, hogy ők olyan emberek, akikkel nehéz bánni. Szerinte a németek azért sem túl barátságosak velük, mert úgy érzik, nélkülük is van elég bajuk.

A hettstedti polgármester, a kereszténydemokrata Danny Kavalier azt mondta: ha nincs a városkában elég adófizető, nem lesz, aki finanszírozza a könyvtár, az uszoda, az iskolák vagy a múzeum fenntartását, és a rezsiszámlák is nőni fognak, mert kevesebb embernek kell finanszírozni az infrastruktúra üzemeltetését. Valamelyest segítheti a menekültek elfogadását, hogy a helyi focicsapat – melyet három szíriai erősít – veretlen szezont zárt, és magasabb bajnokságba léphet. A futballklub igazgatója szerint ez nagyban köszönhető az új játékosoknak, akiknek a szurkolók is örültek.

Kavalier arról beszélt, hogy még két éve van hátra a választásokig, amikor egyértelműen eldől, hogy támogatják-e a helyiek az elképzeléseit. Azt mondta, aggasztja az AfD egyre növekvő támogatottsága, de az még jobban, hogy saját pártjában, a CDU-ban sem osztják a nézeteit. „Hogy őszinte legyek, kicsit csalódott vagyok amiatt, hogy nincs bátorságunk előnyünkre fordítani ezt a lehetőséget” – mondta. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik