Nagyvilág

Valami nagyon fura történik a tengerben Stockholmnál

A svéd hadsereg bejelentette csütörtökön, hogy áprilisban felfüggesztette a tengerészet gyakorlatozását Stockholm közelében, mivel újabb "tenger alatti gyanús tevékenységet" észlelt. Legutóbb másfél évvel ezelőtt történt hasonló eset.

Felfüggesztettük a gyakorlatokat, mert ismeretlen, tenger alatti tevékenységre utaló jeleket tapasztaltunk

– nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek Jesper Tengroth katonai szóvivő. Elmondta, hogy az április 21. és 24. között végrehajtott manőverek felfüggesztését követően a haditengerészet alaposan megvizsgálta a környéket, búvárokat is küldtek oda. A tengerfenéken találtak ugyan nyomokat, de ezeket semmivel nem tudnak kapcsolatba hozni – tette hozzá Tengroth. Mint hangsúlyozta, a “tenger alatti gyanús tevékenység” tág fogalom.

Svédország 2014 októberében nagy erőkkel, nyolc napon át kutatott egy titokzatos – állítólag orosz – tengeralattjáró után, amelyet polgári személyek észleltek a stockholmi szigetvilág környékén.

A hadsereg anélkül, hogy megtalálta volna a járművet, utólag megerősítette, hogy egy mini-tengeralattjáró megsértette a svéd felségvizeket, de annak feltételezett eredetéről nem beszélt.

Az észak-európai ország nem tagja a NATO-nak, de a parlament május végén jóváhagyta azt az észak-atlanti szövetséggel kötött megállapodást, amelynek értelmében háború esetén, illetve hadgyakorlatokban nagyobb hozzáférést enged a szervezetnek a katonailag semleges skandináv állam területéhez. A lépésre a NATO és Oroszország között az ukrán válság nyomán kialakult feszültség közepette került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik