Nagyvilág

Uniós szintű fegyvertartási szabályok jöhetnek a terrorizmus ellen

A fegyverbarát csehek forronganak, szerintük a javaslat csak az illegális fegyverek számát növeli.

Szigorúbb fegyvertartási szabályokról állapodhatnak meg az EU-tagállamok kormányai az elmúlt időszak franciaországi és belgiumi merényleteinek nyomán. Egyes tagállamok azonban ellenzik a terveket, mondván, azok csak a törvénytisztelő fegyvertartók dolgát nehezítik meg, a bűnözőkét nem.

Az uniós tisztségviselők arra számítanak, hogy kényelmes többséggel fogadhatják el a javaslatot az uniós belügyminiszterek pénteki luxemburgi tanácskozásán. Ugyanakkor Csehország például azt javasolja, hogy a vadászokra, sportlövőkre, gyűjtőkre, múzeumokra ne vonatkozzon a javaslat, még a félautomata fegyverek tekintetében sem. A cseheknél európai szemmel nézve igen liberális fegyvertartási szabályok vannak, 775 ezer jogszerűen tartott pisztoly és puska van a 10,6 milliós lakosságnál.

Uniós szintű szabályozást most vezetnének be először a hatástalanított fegyverekre vonatkozóan. Franciaország például azzal érvel, hogy ezeket a fegyvereket gyakran nagyon könnyen újra működőképessé lehet tenni, vagy a jelző- és startpisztolyokat is könnyen halálossá lehet alakítani.

A hatástalanított fegyverekre azért terelődött figyelem, mert a gyanú szerint a tavaly januári párizsi merényletet Szlovákiában hatástalanítottként vásárolt, újból működőképessé tett fegyverekkel követték el. Az ellenzők viszont úgy látják: a javaslat csak a legális fegyvertartást korlátozza, és az illegális fegyverek számának növekedését eredményezi. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik