Nagyvilág

Lezuhant egy svájci vadászgép Hollandiában

Lezuhant csütörtökön egy légi ütközést követően a svájci Patrouille Suisse műrepülő-kötelék egyik F-5-ös vadászgépe az észak-hollandiai Leeuwarden mellett egy légitámaszpont közelében, a pilóta túlélte a balesetet.

A holland NU.nl hírportálon közzétett videofelvétel a repülőgép több másodperces szabadesését mutatta. A pilóta – még mielőtt a vadászgép földnek ütközött volna – katapultált – közölte a tűzoltóság. Brigitte Matter, a hollandiai Menameradiel megye szóvivője elmondta: a pilóta nem sérült meg súlyosan.

A körülmények ellenére jól van

– tette hozzá. Ugyanakkor nem tudta megerősíteni a baleset okát.

A NOS holland közszolgálati televízió felvételeket mutatott a repülőgép égő roncsairól. A NOS szerint a katasztrófát szenvedő gép egy másik svájci repülővel ütközhetett, amelyik azután sikeresen le tudott szállni. A televízió egyik felvételén a szerencsésen leszálló repülőgép sérült függőleges vezérsíkja volt látható.

A baleset Leeuwarden mellett történt, mintegy 150 kilométerre északra Amszterdamtól. A katasztrófát szenvedő repülőgép a svájci Patrouille Suisse műrepülő-kötelékbe tartozott, amely a hétvégére tervezett hollandiai repülőnapon készül fellépni.
A nap folyamán történt egy hasonló szerencsétlenség: lezuhant a Russzkije Vityjazi orosz katonai műrepülő-kötelék egyik Szu-27-es vadászgépe Moszkva közelében, a pilóta életét vesztette. Asukinóban Jurij Boriszov orosz védelmi miniszterhelyettes és Viktor Bondarev, a légierő parancsnoka csütörtökön pilótaemlékművet avatott fel, és ebből az alkalomból repült át felette a Russzkije Vityjazi díszköteléke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik