Nagyvilág

Ismét Ebola-mentessé nyilvánították Libériát

ebola(1)(960x640).jpg (Array)
ebola(1)(960x640).jpg (Array)

Negyedik alkalommal is Ebola-mentesnek nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Libériát, amelyet a nyugat-afrikai országok közül a legsúlyosabban érintett a járvány – derült ki a libériai egészségügyi tárca csütörtöki közleményéből.

A bejelentés értelmében 42 nap – a betegség maximális lappangási idejének kétszerese – telt el az országban azóta, hogy az utolsó regisztrált betegnek másodjára is negatív lett az Ebola-tesztje.

Libéria először 2015 májusában jelentette be, hogy megszabadult az Ebolától, de azóta háromszor is újra felütötte fejét a rendkívül fertőző és gyilkos erejű vírus. Legutóbb olyan nő fertőződött meg, aki előzőleg a szomszédos Guineában járt. A nő két gyermeke is elkapta a betegséget – közölte az ENSZ szakosított szerve.

A WHO a járvány által szintén sújtott Sierra Leonét március 17-én, Guineát pedig június 1-jén nyilvánította Ebola-mentes övezetté.

Tolbert Nyenswah, a libériai Ebola-járvánnyal foglalkozó csoport vezetője a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a hatóságok a járvány kitörése óta megsokszorozták a betegség megelőzését célzó erőfeszítéseket.

Libériát mostantól további 90 napig fokozott ellenőrzés alatt tartják, mivel a kórokozó még hónapokig elélhet a túlélők testnedveiben.

A WHO adatai szerint a 2013-ban kitört nyugat-afrikai Ebola-járvány – amely alapvetően Guineán, Sierra Leonén és Libérián söpört végig – mintegy 28 600 embert érintett, és több mint 11 300 halálos áldozatot követelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik