Nagyvilág

Három újabb településre enged be segélyszállítmányt a szíriai kormány

A szíriai kormány engedélyezte az ENSZ-nek, hogy segélyszállítmányt küldjön a polgárháború sújtotta ország további három ostromlott településére.

Bassár el-Aszad vezette rezsim engedélye Darajára, Dúmára és al-Mudamíjára vonatkozik. Ezek a fővároshoz, Damaszkuszhoz közeli helyek a kormány korábbi rendelkezése értelmében eddig csak korlátozottan kaphattak segélyt: általában élelmiszert nem, de például gyógyszert és gyermektápszert igen, írja az MTI.

Az ENSZ nemrég fordult azzal a kéréssel a damaszkuszi vezetéshez, hogy június folyamán humanitárius célból biztosítson számára hozzáférést 17 ostromlott helységhez. A szíriai kormány idáig 12 település humanitárius megsegítését hagyta jóvá. A mostani döntéssel viszont

már 15-re nőtt a segélyezhető települések száma,

 

és már csak Homsz egyik negyede, al-Váer és a Damaszkusz peremén található Zabadáni maradt ki a sorból.

Továbbra is “opció marad” a segélyek levegőből való ledobása is, de ahhoz is szükség van a szíriai kormány engedélyére, ráadásul sokkal bonyolultabb művelet.

A nagyhatalmak a múlt hónapban állapodtak meg abban, hogy ha a humanitárius segélyek bejutását továbbra is akadályozzák a szíriai hatóságok, akkor az ENSZ június 1-jétől kezdve a levegőből segíti a lakosságot. A világszervezet azonban később úgy döntött, hogy a szárazföldi segélyezést részesíti előnyben, és a logisztikai nehézségek, valamint a biztonsági kockázat miatt csak utolsó mentsvárként választja a légi segélyezést.

Az ENSZ szerint Szíriában jelenleg több mint 600 ezren élnek ostromgyűrűbe zárt övezetekben, és csaknem 4 millióan nehezen megközelíthető helyeken.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik