Nagyvilág

Észak-Korea bocsánatkérést vár, mert szerintük elrabolták a disszidenseket

Kínai éttermi dolgozók szöktek Dél-Koreába.

Észak-Korea azt követeli Dél-Koreától, hogy küldje haza azokat, akik külföldön üzemelő észak-koreai éttermekből szöktek el. A rezsim azt állítja, hogy ezeket az embereket elcsalták, vagy elrabolták a déli titkosszolgálat emberei, és illegálisan tartják őket fogva Dél-Koreában. Ezért bocsánatkérést is várnak.

A szöuli hatóságok néhány napja erősítették meg, hogy újabb három észak-koreai éttermi dolgozó szökött Dél-Koreába a kínai Sanhszi tartományból. Áprilisban 13-an szöktek az országba ugyancsak egy Kínában működő étteremből.

Külföldi munkára egyébként általában azokat az észak-koreaiakat engedik, akik lojalitása a rendszer iránt nem kérdéses. Ugyanakkor évente átlagosan több mint ezer észak-koreai szökik Dél-Koreába a mélyszegénység és a diktatúra elől menekülve. A menekülők általában Kínába mennek, majd onnan tovább Dél-Koreába. Észak-Koreának mindenképpen szüksége van arra, hogy külföldön éttermeket működtessen, mert így tud valutához jutni.

Az észak-koreai Vöröskereszt közleménye szerint a szöuli hatóságok az „elrabolt” észak-koreaiakat elzárva tartják a külvilágtól, és azt a látszatot keltik, hogy szabad akaratukból menekültek délre. Ezt megvesztegetéssel, megtévesztéssel, fenyegetéssel és zsarolással érik el – közölték.

A dél-koreai sajtó szerint a hírszerzés elutasította helyi ügyvédek kérését, hogy a vádak tisztázása érdekében találkozzanak az áprilisban Dél-Koreába szökött északiakkal. Májusi adatok szerint egyébként 29 380 észak-koreai disszidens él délen. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik