Nagyvilág

Brüsszeli robbantások: kiadják Mohamed Abrinit

A belga hatóságok kiadják Franciaországnak Mohamed Abrinit, a brüsszeli nemzetközi repülőtéren márciusban elkövetett robbantásokért felelős terrorkommandó harmadik tagját, akit a novemberi párizsi merényletekkel is összefüggésbe hoztak - tájékoztatott a szövetségi ügyészség csütörtök este.

A Le Soir című helyi lap arról számolt be, hogy egy brüsszeli bíróság csütörtökön jóváhagyta a francia szervek kiadatási kérelmét, illetve meghosszabbította Abrini letartóztatását egy hónappal. A vádhatóság szóvivője nem közölt további részleteket, így azt egyelőre nem tudni, hogy mikor fog sor kerülni az átszállításra.

A “kalapos férfiként” ismertté vált Abrini a brüsszeli robbantások előtt néhány perccel még együtt tűnt fel a két öngyilkos merénylővel a légikikötő biztonsági kameráinak felvételein. A férfi azonban feltehetően elbizonytalanodott és mégsem robbantotta fel magát, inkább elmenekült a helyszínről.

A marokkói származású, belga állampolgárságú férfinek a nyomozók szerint a párizsi merényletek előkészítésében is szerepe volt.

Ugyancsak csütörtökön a brüsszeli bíróság egy másik gyanúsított, Mohamed Bakkali kiadatását is jóváhagyta Franciaországnak. Őt azzal vádolják, hogy logisztikai támogatást nyújtott a párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjének, Salah Abdeslamnak, akit április végén adott át Belgium a francia hatóságoknak.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember vesztette életét. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik