Nagyvilág

A börtönőrök segítettek egy mexikói drogkartellnek

Egy észak-mexikói börtönben, a személyzet közreműködésével semmisítették meg elrabolt áldozataikat a Los Zetas nevű hírhedt drogkartell tagjai, jelentették helyi idő szerint szerdán Coahuila szövetségi állam tisztségviselői.

A rendőrség öt gyanúsítottat vett őrizetbe az ügyben. Az amerikai határnál lévő Piedras Negras börtönében a Los Zetas tagjai megölték áldozataikat, majd holttestüket üzemanyaggal leöntötték, és a létesítmény különböző részein tartályokban elégették – ismertette José Juan Morales, a coahuilai ügyészi hivatal egyik illetékese.

A bűnözők az őrök közreműködésével jártak el. Eddig hét olyan áldozatot azonosítottak, akiket 2009 és 2012 között az intézet falain belül “tüntettek el”, de a hatóságok szerint akár 150 is lehet azok száma, akiket a börtönben hamvasztottak el.

Az El Espanol című napilapban korábban megjelent riport szerint az említett rémtettek azért történhettek meg, mert a Piedras Negras-i büntetés-végrehajtási intézet 2010 és 2012 között teljes mértékben a Los Zetas ellenőrzése alatt állt. A jelentésből kiderül, hogy ebben az időszakban a börtön egyfajta bűnözői központként működött, amelynek lakói hatósági egyenruhákat készítettek a drogkartell tagjainak, és járműveket alakítottak át kábítószer és fegyverek zavartalan szállítására.

A Los Zetas pedig eközben az intézeten belül megkínozta, megölte és elégette a térségben elrabolt áldozatait, akiknek döntő többsége magának a szervezetnek, valamint rivális bandáknak a tagjai közül került ki. A drogkartell mindezt azért tudta megtenni, mert rendőrök és más hivatalos személyek is együttműködtek vele.

“Az őröknek tudomásuk volt ezekről a tényekről”, mondta Morales telefonon a Reuters hírügynökségnek. Az áldozatok elhamvasztása után megmaradt hamvakat kivitték a börtönből, és egy közeli folyóba szórták – tette hozzá.

Az Egyesült Államokkal határos Coahuila az egyik legveszélyesebb mexikói állammá vált az utóbbi évtizedben. A szóban forgó börtönből 2012-ben több mint 130-an szöktek meg alvilági kapcsolataik segítségével.

A mexikói ombudsman szerint az országban minden 10 börtönből hatot a bűnszervezetek tagjai irányítanak.

Elsősorban a túlzsúfoltságnak, az őrök hiányának és a korrupt tisztségviselőknek tulajdonítják azt, hogy ennyire alacsony szintű a biztonság a mexikói büntetés-végrehajtási intézményekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik