Nagyvilág

Visszakapta a koronát a román címersas

Romániában módosította a parlament az ország címerét, amelyen a sasra visszahelyezték az ország függetlenségét és a román királyságot jelképező acélkoronát.

Erről a képviselőház fogadott el szerdán egy módosító indítványt. Az állami intézményeknek 2018-ig kell áttérniük az új címerre, addig párhuzamosan használható a régi és a most megszavazott új változat is. A törvény szerint ugyanakkor 2018 után is forgalomban maradnak a Román Nemzeti Bank által korábban kibocsátott, koronás címer nélküli pénzérmék.

Az indítványt beterjesztő liberális Grigore Craciunescu képviselő szerint a román címeren látható aranysas fejére helyezett acélkorona Románia függetlenségét jelképezi, ugyanis a román királyi koronát az 1877-es függetlenségi háborúban a törököktől zsákmányolt acélágyúból öntötték.

A királyi jelképet a kommunisták távolították el a címerből 1947 után, amikor megszűnt a Román Királyság. Románia 1881 és 1947 között volt alkotmányos monarchia.

Az 1992-ben elfogadott mai román címer alapját az első világháború után Köpeczi Sebestyén József erdélyi magyar heraldikus tervezte I. Ferdinánd román király felkérésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik