Nagyvilág

Rálőttek a tüntető diákokra a rendőrök Pápua Új-Guineában

Egyes beszámolók szerint többen meghaltak.

Rendőrök lőttek tüntető diákokra Pápua Új-Guineában. A csendes-óceáni állam kormánya elismerte, hogy vannak sérültek, de tagadta azokat a beszámolókat, amelyek szerint négyen meghaltak.

A helyi diákok hetek óta tüntetnek a miniszterelnök lemondásáért, akit korrupcióval vádolnak.

Az ausztrál külügyminiszter, Julie Bishop közölte: a nagykövetségtől kapott tájékoztatás szerint több százan készültek a fővárosban, Port Moresbyben arra, hogy az egyetemtől a parlamenthez vonuljanak. Egyelőre még nekik sincs pontos információjuk arról, hogy történt-e haláleset.

Az ausztrál közmédiát egy helyi képviselő tájékoztatta arról, hogy négyen meghaltak, heten pedig megsebesültek. Pápua Új-Guinea rendőrkapitánya azt állította, hogy „figyelmeztető lövéseket” adtak le, miután a diákok „egy kis csoportja erőszakossá vált”, és köveket dobált a rendőrök felé.

Egy egyetemi hallgató azt mondta: szó sem volt figyelmezető lövésekről, a rendőrök egyenesen a diákok közé lőttek. Az incidens az után történt, hogy a felvonuló diákok rendőrsorfalba ütköztek, a rendőrök pedig azt követelték, hogy adják át nekik a hallgatói vezetőt. A tiltakozók ennek nem voltak hajlandóak eleget tenni, vita bontakozott ki közöttük, mire a rendőrök könnygázzal, majd lövésekkel reagáltak. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik