Nagyvilág

Mobilalkalmazással figyelmeztet a francia kormány a terrorveszélyre

Az Eb-re utazók számára is hasznos lehet az applikáció.

A francia kormány mobilalkalmazást készíttetett, amelyen keresztül figyelmeztetést küldhet vészhelyzet – például robbantás, lövöldözés vagy katasztrófák – esetén. A Saip nevű applikációt két nappal a foci-Eb kezdete előtt mutatták be.

A fejlesztéshez a tavaly novemberi párizsi terrortámadás után fogtak hozzá. Ha a felhasználó közelében terrortámadás történik, a telefon képernyője vörös lesz, és megjelenik rajta, hogy épp milyen vészhelyzet van, és mi a tennivaló. A fejlesztők arra is odafigyeltek, hogy az alkalmazás ne adjon hangos vagy rezgő figyelmeztetést, mert ezzel észrevetetné a felhasználót a közelben lévő fegyveresekkel.

Az alkalmazás tájékoztat arról is, hogy milyen rendőri akció van folyamatban, a figyelmeztetések pedig Facebookon és Twitteren is megoszthatóak, amitől azt remélik, hogy ellensúlyozza a közösségi médiában terjedő, részinformációkon alapuló találgatásokat.

Az alkalmazást eredetileg csak terrortámadásokhoz kezdték fejleszteni, de kiterjeszthető ipari balesetek, árvizek vagy más vészhelyzetek esetére is. Ezekben az esetekben például olyan tanácsok közvetíthetőek, mint hogy maradjunk zárt térben, hagyjuk a gyereket az iskolában, illetve ne terheljük le a mobilhálózatot. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik