Nagyvilág

ENSZ-szóvivő: a magyar hatóságok erőszakkal tartóztatják fel a menedékkérőket

A határon egyre rosszabb a helyzet, mert naponta mindössze 30 embernek engedélyezik a legális bejutást – mondta a Menekültügyi Főbiztosság szóvivője.

A magyar hatóságoknak összhangba kell hozniuk menekültügyi politikájukat a nemzetközi jogszabályokkal és az európai értékekkel – mondta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője az osztrák APA hírügynökségnek adott interjúban.

Babar Baloch elmondta: a nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárása óta ismét nő azok száma, akik Magyarországon keresztül próbálnak eljutni Nyugat-Európába. A szóvivő szerint a kerítéssel védett magyar-szerb határon napról napra egyre rosszabb a helyzet, mert a magyar hatóságok naponta mindössze 30 embernek engedélyezik a legális bejutást két úgynevezett tranzitzónánál. Sokan arra kényszerülnek, hogy csempészektől kérjenek segítséget, akik pedig törvényes úton próbálnak beutazni, azoknak többnyire heteket kell várniuk.

A szóvivő elmondta: jelenleg több mint négyszáz menekült vesztegel a tranzitzónák előtt, megfelelő szállás és higiéniai felszereltség nélkül. Számos nő és gyermek is van köztük. Volt olyan menedékkérő, akinek 45 napot kellett várnia arra, hogy beadhassa a kérelmét.

Baloch arra is kitért, hogy egyre több embert erőszakkal akadályoznak meg abban a magyar hatóságok, hogy beutazzanak az országba. Május eleje óta több mint száz ilyen, nemzetközi jogba ütköző kitoloncolást jeleztek az ENSZ menekültügyi hivatalának. Emellett úgy vélekedett: a magyar befogadó központok teljesen túlzsúfoltak, és nem biztosítanak emberhez méltó bánásmódot a menedékkérőknek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik