Külföld

„Akinek fontos liberális ügye volt, az a Soros Alapítványhoz fordult”

24.hu
24.hu

2016. 06. 08. 07:55

A korábban még létező magyar liberális értelmiség nem kényszerült arra, hogy civil kezdeményezéseinek erős támogatóbázist építsen ki – írja Babarczy Eszter.
Korábban a témában:

„Soros-ország már régóta nem létezik” – írja a Magyar Narancsban megjelent publicisztikában Babarczy Eszter.

Az eszme- és művészettörténész, egyetemi oktató felidézi: az 1999-ben még létező magyar liberális értelmiség erősen támaszkodott a Soros Alapítványra, de ez azzal is járt, hogy nem kényszerült arra, hogy civil kezdeményezéseinek erős támogatóbázist építsen ki a magyar társadalomban. Akinek fontos liberális ügye volt, az a Soros Alapítványhoz és szervezeteihez fordult segítségért.

Babarczy úgy véli: ezzel elmulasztották megkezdeni azt a munkát, amely most a fiatalabbakra hárul, és eközben szándékolatlanul is Soros György nevét vetítették minden magyarországi liberális kezdeményezésre.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az Alapítvány már befejezte működését, „ha volt is valaha klientúra, a befolyása megszűnt”. A Soros által támogatott területek egy részén, például a könyvkiadásban egészséges piaci rendszer alakult ki, a kultúra más területein is széles körű szponzori kapcsolatok jöttek létre. Az új kezdeményezések már nem tudnának pusztán a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatásából működni, az újabb generációk megtanulták úgy felépíteni nonprofit kezdeményezéseiket, hogy ne szoruljanak egyetlen szponzor támogatására.

Mindezzel szembeállítja a „szégyentelenül klientúrafüggő jobboldalt”, amely „boldogan kapaszkodik abba az ellenségképbe”, amelyet Orbán „újabb mumusként felkínál”. Végül felteszi a kérdést: „milyen lenne a magyar liberalizmus, ha a kezdet kezdetétől kénytelen lett volna itthoni támogatókat találni?”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.