Nagyvilág

Brexit: David Cameron szerint ezzel bombát raknának a brit gazdaság alá

david-cameron(2)(430x286).jpg (Array)
david-cameron(2)(430x286).jpg (Array)

Ahogy azt hétfőn megírtuk, felmérések szerint nagyobb az esély arra, hogy a britek kilépnek az EU-ból, mint arra, hogy tagok maradnak. Átvette a vezetést az Egyesült Királyságban a Brexit-tábor, ha nem is sokkal, de legalább 5 százalékkal többen támogatják a kilépést. A font egyből gyengült is a közvéleménykutatási eredményektől.

Az IMF kimutatásai szerint recessziót okozhat a brit gazdaságnak a Brexit. Így látja David Cameron is, szerinte mindenki egyetért abban, hogy

gazdasági sokk lesz, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból. 

Azonnali hatásként a font esni fog, az árak emelkednek, az ingatlanárak összeomlanak, a jelzáloghitelek kamata növekszik, vállalkozások mennek csődbe, emelkedik a munkanélküliség, írja a Világgazdaság.

Jön a recesszió, figyelmeztetett a brit kormányfő, majd utána a bizonytalanság évtizede, mert a 27 uniós országon kívül azzal az 53-mal is újra kell tárgyalni a kapcsolatokat, amelyekkel az EU-n keresztül áll kapcsolatban az Egyesült Királyság.

Ezeket a tárgyalásokat viszont megszenvedi majd a kereskedelem.

A sokkhatás, a bizonytalansági hatás, a kereskedelmi hatás együtt olyan, mintha bombát raknánk a gazdaság alá, és az a legrosszabb, hogy mi magunk gyújtjuk meg,

mondta Cameron.

Boris Johnson volt londoni polgármester azzal érvvel a kilépés mellett, hogy az Egyesült Királyságnak sokba kerül az Eu-s tagság, de gyakran olyan számokkal teszi ezt, ami az ellentábor szerint nem fedi a valóságot. Johnson a menekült kérdést is bevonta a kampányba, amivel szintén a kilépést támogató szavazatokat szerezhettek.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik